Uskrsni ponedjeljak je

Prisjećamo Uskrslog Isusa na putu prema gradu Emausu s dvojicom učenika.
Autor: Laudato/M.B. Photo: Anto Mamuša ponedjeljak, 22. travnja 2019. u 09:27

Emaus je antički grad udaljen oko 11 kilometara sjeverno od Jeruzalema.

Isusovi učenici teško su podnijeli Kristovu muku i smrt. Jedan od te dvojice učenika, koji su na putu za Emaus susreli Isusa, zvao se Kleofa,  a drugom ime  nije poznato.

Dok su njih dvojica  razgovarali, pridružio im se Isus, ali ga isprva nisu prepoznali. Isus ih je upitao o čemu razgovaraju i zašto su žalosni. Znao je što ih muči, no ovim pitanjem pozvao ih je da se izjadaju.

Učenici su mu ispričali kako je prorok imenom Isus poučavao narod i kako su imali velika očekivanja od njega, ali je osuđen na smrt, razapet je i umro.

Zbunilo ih je što su neke žene našle prazan grob, a anđeli su im rekli da je Učitelj živ. Isus im je detaljno opisao sve što su proroci navijestili da će se dogoditi s njim. 
   
Učenici su rado pamtili pozitivna proroštva, a izbjegavali su proroštva o Isusovoj muci i smrti. Smetalo im je što je Isus umro na križu.

Dok su pričali, Isus i dva učenika stigli su do Emausa.

Zajedno su sjeli za stol, a Isus je uzeo kruh, izrekao blagoslov, razlomio kruh i pružio im, a onda im je nestao pred očima. Učenici su tad shvatili da je to bio Isus.

Jedan drugome su tada rekli: 'Nije li gorjelo srce u nama, dok nam je putem govorio, dok nam je otkrivao pisma?'

Odmah su se vratili u Jeruzalem i potražili apostole koji su znali da je Isus uskrsnuo jer se ukazao pobožnim ženama i svetom Petru.

Kleofa i drugi učenik, ispričali su apostolima kako se im Isus pridružio na putu u Emaus - kako im je tumačio Sveto pismo, kako su prepoznali Uskrslog u lomljenju kruha.

Nekad su uskrsne proslave trajale tjedan dana, ali su se u 19. stoljeću skratile na jedan dan poslije Uskrsa.

 

Da biste komentirali, prijavite se.