Zašto blagdan svetog Dominika zapravo nije najveći blagdan Dominikanaca?

Red svečanije slavi Prijenos sv. Dominika 24. svibnja
Autor: catholicnewsagency.com/laudato.hr/D.R. Photo: catholicnewsagency.com četvrtak, 08. kolovoza 2019. u 20:10

Blagdan svetog Dominika, svećenika iz 13. stoljeća Crkva slavi 8. kolovoza. Sveti Dominik poznat je po osnivanju Reda propovjednika, koji se obično naziva dominikanci te po širenju pobožnosti krunicom.

Međutim, zanimljivo je kako dominikancima ovaj blagdan nije najvažniji. Ovaj Red svečanije slavi Prijenos sv. Dominika 24. svibnja

Ovaj neobični blagdan slavi dan kada su posmrtni ostaci svetog Dominika premješteni ili "prevedeni" sa svog izvornog mjesta pokopa iza oltara crkve San Nicolo della Vigne u Bologni, Italija, na istaknuto mjesto u crkvi 1233. godine.

- U mnogim dominikanskim provincijama taj je dan veliko slavlje - rekao je za CNA dominikanac Angelo Giuseppe Urru.

Premještanje tijela svetog Dominika izvršeno je na zahtjev pape Grgura IX., otprilike godinu dana prije kanonizacije sveca te samo 13 godina nakon njegove smrti.

Kao što je bl. Jordan od Saksonije, jedan od prvih vođa dominikanaca, napisao u pismu braća su bila vrlo uznemirena prije prijenosa tijela jer su se brinuli da će drveni lijes prozivesti neugodan miris kad se izvadi iz slabo izgrađene grobnici, izložene vodi i vrućini.

Međutim, dobili su veliko iznenađenje jer se, kad se otvorila grobnica, umjesto neugodnog mirisa osjetio divan i sladak parfem.

- Slatkoća tog mirisa zadivila je prisutne koji su se čudili toj neobičnoj pojavi. Svi su se isplakali od radosti, a strah i nada porasli su u svim srcima - napisao je Jordan.

Izvijestio je da je miris trajao te ako bi netko dodirnuo ruku ili neki dio tijela, miris bi se odmah prenio na tu osobu i dugo zadržavao.

- Taj čudesna aroma mirisa koju je sveto tijelo odavalo dokaz je svima koliko je svetac doista imao Kristov miris - kaže Jordan.

Do 1240. godine crkva s posmrtnim ostacima sv. Dominika proširena je u baziliku te posvećena njemu. Stoga svake godine dominikanski fratri, sestre i laici širom svijeta slave svetog Dominika, 24. svibnja.

Za ovu svetkovinu slavi se sveta misa u bazilici Santa Sabina, matičnoj crkvi dominikanaca u Rimu. Tradicija je da svećenik Reda manje braće, koji se obično naziva franjevcima, izgovara misu i propovijeda. Nakon mise, procesija fratra zaustavlja se kod prve bočne kapele, u kojoj se održava Presveti sakrament, kako bi se otpjevao O Lumen, dominikanski antifon svetog Dominika.

Osim grobnice sa tijelom sveca, koja se nalazi u bazilici u Bologni, postoji još relikvija svetog Dominika. Jedna relikvija, dio njegove lubanje, može se naći u Rimu. Nalazi se u crkvi Santa Maria del Rosario, dijelu dominikanskog samostana smještenom na Monte Mario, najvišem brdu Rima.

Dominikanci su 2016. proslavili 800. obljetnicu svog osnivanja Jubilarnom godinom, a kulminiralo je Međunarodnim kongresom za misiju reda koji se održao od 17. do 21. siječnja u Rimu.

Iako postoje neke pokrajine koje su vrlo male, mnoge rastu i vrlo su jake poput onih u Vijetnamu i Africi.

- Budućnost reda je u Božjim rukama - rekao je Urru.

 

Da biste komentirali, prijavite se.