Aronija – zanimljiva biljka s pedigreom

Supervoće je velika kategorija egzotičnog i nama manje egzotičnog voća posebno bogatog antioksidansima. U tu se veliku skupinu ubrajaju egzotične voćke kao što su goji, noni, mangosteen, acai, aronija, acerola, ali i tamno bobičasto voće i nama dobro znani nar. Ipak, po popularnosti u posljednje vrijeme prednjače acai, goji i aronija.
Autor: Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender/Laudato Photo: www.fino.hr utorak, 12. studenog 2013. u 08:20

Domovina biljke aronije (Aronia melanocarpa) je  Sjeverna Amerike gdje su još Indijanci  vjerovali u njezina ljekovita svojstva koristeći je za liječenje prehlade. U prvoj polovici 20. stoljeća aronija je pristigla u Europu, prvenstveno Sovjetski savez, a zatim i ostale zemlje istočne Europe. Raste kao malo stablo ili grm, plod je crne boje, veličine 6-9 mm, a uspijeva i na temperaturama ispod -40°C pa je stoga često nazivaju sibirskom borovnicom.

Bobice aronije su jedan od najbogatijih izvora fenolnih supstanci, osobito antocijana. Antocijani su pigmenti topivi u vodi zaslužni za tamno plavu boju ploda koji posjeduju snažan antioksidativni potencijal.  

Aronija se najčešće konzumira u obliku posebno pripravljenog soka – tzv. matičnog soka. To je čisti voćni sok, 100% voća, dobiven prvim prešanjem, a sadrži isključivo prirodne arome i vodu iz voća. Takav nefiltrirani sok sadrži sve nutrijente i tvari porijeklom iz ploda i intenzivnog je okusa s karakterističnim „stezanjem“ u grlu.

Sok dobiven iz plodova aronija te antocijani dobiveni iz bobica predmet su brojnih istraživanja proteklih 15 godina. In vivo i in vitro studije pritom ukazuju na brojne blagotvorne učinke soka od aronije od kojih valja izdvojiti hepatoprotektivni i gastroprotektivni učinak te protuupalni učinak primijećen na štakorima. Studije također ističu bakteriostatsku aktivnost in vitro protiv bakterija Staphylococcus aureus i Escherichia coli te antivirusni učinak protiv uzročnika gripe tipa A. Dodatno, pokazalo se  da antocijani iz aronije mogu imati povoljno djelovanje na metabolizam ugljikohidrata u dijabetičara.

Antocijani također pokazuju antimutagena svojstva te pokazuju imunomodulatornu aktivnost u pacijanata s karcinomom dojke, suprimiraju rast stanica karcinoma debelog crijeva te inhibiraju nastanak karcinogenih N-nitrozoamina. Sok načinjen od plodova aronije ne pokazuje nikakve neželjene ili toksične učinke.

Da biste komentirali, prijavite se.