I ljeti nam trebaju vitamini!

Ljeto predstavlja idealno vrijeme za zasluženi odmor i odmak od ubrzane rutine i načina života. Slobodno vrijeme također pruža pravu priliku za usvajanje pravilnih prehrambenih navika i unapređenje zdravlja. Obilje sunca, opuštanja i raznolike hrane revitalizirat će tijelo i pripremiti ga za nove radne pothvate, a uzimanje odgovarajućih vitamina i minerala tom će zadatku pružiti dodatnu potporu.
Autor: Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender/Laudato Photo: www.buyfresco.com petak, 09. kolovoza 2013. u 15:21

Ipak, za mnoge osobe ljetna prehrana se svodi na neredovite obroke koji su često niskokalorični jer zbog vrućina ne mogu jesti. U takvim situacijama važnost dodatnih vitamina još više dolazi do izražaja.

Uloga multivitaminsko - mineralnih pripravaka ljeti

No iako smo ljeti dobro raspoloženi i osjećamo se izvrsno, ipak iz prikrajka ponekad vreba opasnost. Svi znaju koliko je zapravo sunčevo UV zračenje opasno i zbog toga se treba osigurati na svim razinama. Vitamini i minerali su prirodni sastojci ljudske kože i čine dio sustava koji štiti kožu od oksidativnog stresa. Kako bismo sačuvali kožu od oštećenja, unos multivitaminsko - mineralnih pripravaka pruža zaštitu širokog spektra od upalnih dermatoza, akni i poremećaja u pigmentaciji kože do cijeljenja rana. Istraživanja pokazuju kako je kombinacija vitamina i minerala zaslužna za pojačanu učinkovitost kod zaštite kože od oštećenja i starenja uslijed izloženosti suncu u usporedbi s pojedinačnim sastojcima. Pritom valja imati na umu da najbolji učinak ostvaruju upravo pripravci koji imaju doze u visini dnevnih potreba, a ne visokodozirani pripravci kako se ranije mislilo.

No nisu svi ljeti disciplinirani i ne pridržavaju se savjeta o pravilnoj prehrani. Mladi često zamijene dan za noć i ne paze na unos svih potrebnih nutrijenata. U takvim se slučajevima često dolazi do slabljenja imuniteta s čime se povećava rizik brojnih infekcija. Kako bi se prevenirale prehlade, probavne smetnje i upale mokraćnog sustava koje se učestalo javljaju ljeti, unos multivitaminsko - mineralnih pripravaka nadoknadit će propuste u prehrani i pružiti dodatnu zaštitu organizmu u obrani od zdravstvenih tegoba.

Potrudite se ovo ljeto obratiti veću pozornost na svoju prehranu. Pridržavajte se savjeta o laganoj hrani i razigrajte se s raznim osvježavajućim slatama, juhama i voćnim napitcima. Pojačajte učinkovitost hrane kvalitetnim multivitaminsko – mineralnim dodatkom prehrani i pritom spriječite pojavu upala i infekcija i zaštitite kožu i iznutra.

Da biste komentirali, prijavite se.