Jeste li čuli za ulje račića krilla?

Sitni morski račić krill intrigira zbog sadržaja omega-3 masnih kiselina koje su u ulju krila dostupne u posebnom obliku, vezane uz fosfolipide, a u ulju se nalaze i vitamini A i E, crveni pigment astaksantin, posebna vrsta flavonoida i fosfatidil-kolin. Takva prirodna smjesa tvari čini ulje stabilnim, postojanim i našem tijelu lako iskoristivim.
Autor: Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender/Laudato Photo: news.nationalgeographic.com utorak, 15. travnja 2014. u 10:09
Ulje krilla ujedno je najinovativniji i znanstvenicima najzanimljiviji oblik omega-3 masnih kiselina, a primjena ovog pripravka vrlo je široka.

Krill na norveškom zapravo znači „hrana za kitove“,  što pojašnjava položaj krila u hranidbenom lancu. Budući da se nalazi nisko u lancu, obitava u kristalno čistom moru Antarktika i općenito ne živi dugo, nema rizika od nakupljanja teških metala i drugih nečistoća u ulju krila. Račić kril hrani se planktonima i mikroskopskim algama koje proizvode omega-3 masne kiseline. Na Antarktiku se biomasa krila sakuplja uz pomoć posebno projektiranih brodova, mreža i sustava koji omogućuju nježno ubiranje kako bi se maksimalno očuvala bioraznolikost i polazna supstanca za ulje bogato omega-3 masnim kiselinama.

Specifične osobine omega-3 masnih kiselina iz ulja krilla

Latinskog naziva Euphausia superba, popularni krill ima brojne osobitosti, koje se poglavito vežu uz specifičan sastav omega-3 masnih kiselina i prirodnih pigmenata s antioksidacijskim djelovanjem.

U ulju krila, glavnina EPA i DHA vezana je na fosfolipide, posebice fosfatidil kolin.  Ta specifična struktura ima dvije masne kiseline vezane na glicerol i potom na fosfat i kolin. Upravo je to struktura koja omogućuje stvaranje fosfolipidnog dvosloja, esencijalnog dijela staničnih membrana svih živih bića na zemlji.  Tako vezane masne kiseline učinkovito se prenose po tijelu i ugrađuju u stanične membrane. Kada EPA i DHA postanu dijelom stanične membrane, mogu utjecati na fluidnost, signalne i metaboličke procese u stanici.

Rezultati brojnih studija govore u prilog pozitivnom učinku omega-3 masnih kiselina i ulja krila na razinu triglicerida, čija se povišena razina dovodi u vezu s bolestima srca i krvnih žila. Stoga imamo dovoljno dokaza  da možemo ulje krila preporučiti u svrhu prevencije bolesti srca i krvnih žila, kod dislipidemija (poglavito hipertrigliceridemije) te nakon neželjenih kardiovaskularnih događaja i to osobito kod osoba čiji je unos ribe i drugih izvora omega-3 masnih kiselina nizak.  Za povoljan učinak potrebno je osigurati 250 mg EPA+DHA  dnevno.

Ulje krila pogodno je za primjenu i u svim drugim situacijama kada je potrebna nadopuna omega-3 masnih kiselina. Preporučuje se kod različitih upalnih bolesti i stanja, u dermatologiji, psihijatriji te kod reumatskih bolesti. Pogodno je za trudnice, dojilje, djecu iznad 6 godina te osobe starije dobi. Jedini oprez potreban je kod poznate alergije na ljuskare te kod terapije antikoagulansima.
 
Da biste komentirali, prijavite se.