Konačni zaključak za umjetno sladilo aspartam

Umjetna sladila predmetom su brojnih istraživanja koja kontinuirano donose nove spoznaje o sigurnosnom profilu i svojstvima pojedinih sladila. Činjenica je da oprez nije naodmet, te je preporučljivo ne prekoračivati dnevno dozvoljenu dozu umjetnih sladila.
Autor: Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender/Laudato Photo: www.ordinacija.hr utorak, 07. siječnja 2014. u 13:56

Prije dvjesto godina, znanstvenici su započeli potragu za tvarima koje osiguravaju sladak okus bez kalorija. Ubrzo su ih otkrili, na veliku radost svih onih koji se željeli uživati u slatkim napitcima, slatkišima, desertima i žvakaćim gumama bez ugrožavanja vitke linije. Naravno, ovo otkriće najviše je koristilo skupini kojoj je najviše potrebno – dijabetičarima.

Osobe koje se odluče na ograničavanje unosa konzumnog šećera mogu birati između dvije glavne skupine sladila. Jedna skupina su umjetna sladila koja ne pridonose energetskom unosu i zato ih zovemo ne-nutritivna sladila. Druga skupina su zamjene za šećer koje sadrže izvjesne količine kalorija i stoga ih nazivamo nutritivna sladila.

Umjetna sladila pružaju sladak okus uz zanemarivu energetsku vrijednost  ili su potpuno bez kalorija, a ujedno ne uzrokuju povišenje razine glukoze i inzulina. Ovi spojevi mogu biti korisna pomoć kod redukcijskih dijeta, kontrole glukoze u krvi i prevencije zubnog karijesa. Prije stavljanja na tržište prolaze brojna ispitivanja koja se odnose na senzorske karakteristike (poželjan je čist sladak okus, bez gorkog okusa i bez mirisa), sigurnost, kompatibilnost s drugim prehrambenim tvarima i stabilnost u različitim namirnicama. Budući da umjetna sladila osiguravaju izrazito sladak okus u vrlo malom volumenu, obično se miješaju s drugim tvarima koje osiguravaju funkcionalna svojstva koja oponašaju šećer. Također, umjetna sladila se miješaju s drugim ne-nutritivnim i nutritivnim sladilima kako bi se kreirali novi profili slatkog okusa.

Umjetna sladila su 30–600 puta slađa od konzumnog šećera. Većina umjetnih sladila nema gotovo nikakvu kalorijsku vrijednost. Uglavnom se ne razgrađuju u organizmu, a iznimka je aspartam kojeg tijelo razgrađuje kao bjelančevine. Aspartam bi se zapravo trebao svrstavati u nutritivne zaslađivače jer sadrži 4 kcal/g, jednako kao i bjelančevine. Međutim, budući da se koristi u vrlo malim količinama, njegov doprinos energetskom unosu je zanemariv.

Iako je stav nadležnih institucija o umjetnim sladilima da se radi o bezopasnim molekulama ako se potrošači drže preporuka, pod povećalom su znanstvenika i potrošača već desetljećima. Naime, pojedina istraživanja na životinjama dovela su prekomjerno konzumiranje umjetnih sladila u vezu s razvojem raka mokraćnog mjehura kod laboratorijskih životinja. Umjetna sladila predmetom su brojnih istraživanja koja kontinuirano donose nove spoznaje o sigurnosnom profilu i svojstvima pojedinih sladila. Činjenica je da oprez nije naodmet, te je preporučljivo ne prekoračivati dnevno dozvoljenu dozu umjetnih sladila.

Nakon rigoroznih analiza različitih studija provedenih na životinjskim i ljudskim modelima o učinku aspartama na zdravlje, referentna institucija za sigurnost hrane, European Food Safety Authority (EFSA) donijela je konačan zaključak o njegovu svakodnevnom unosu.

EFSA je zaključila kako je aspartam, trenutno kontroverzan prehrambeni aditiv, siguran za korištenje ukoliko se unosi do 40 mg/kg tjelesne mase dnevno odnosno do propisane vrijednosti prihvatljivog dnevnog unosa (Acceptable Daily Intake, ADI). Panel stručnjaka tvrdi da se pritom unosu ne povećava rizik od karcinoma, oštećenja funkcije mozga, živčanog sustava ili da utječe na ponašanje odraslih i djece kao što su ukazivale neke dosadašnje studije. EFSA je također istaknula da unosom značajnih količina aspartama tijekom cijelog života ne bismo uspjeli prekoračiti propisani prihvatljivi dnevni unos (ADI).

Međutim, EFSA upozorava kako se njegov unos ne preporučuje u osoba s fenilketonurijom. Razgradnjom aspartama nastaje aminokiselina fenilalanin koju osobe s ovim metaboličkim poremećajem nemaju sposobnost eliminirati iz organizma. Pritom može doći do opasnog nakupljanja u organizmu s toksičnim učinkom i potencijalno smrtonosnim posljedicama.
 

Da biste komentirali, prijavite se.