Ljekoviti đumbir

Đumbir je prirodna biljka koja se koristi diljem svijeta kao začin. Zbog svojih zdravstvenih prednosti,ova biljka također se koristi kao lijek. Različite studije su pokazale da je đumbir vrlo učinkovit u liječenju brojnih zdravstvenih problema.
Autor: www.kiwi.hr Photo: www.narodni.net nedjelja, 18. siječnja 2015. u 12:17
Đumbir ima protuupalna, antiseptička, antibakterijska i antivirusna svojstva koja mogu učiniti pozitivne stvari za vaše zdravlje.
Dobar je izvor vitamina A, C, E, vitamina B kompleksa, magnezija, fosfora, kalija, silicija, natrija, željeza, cinka, kalcija i beta-karotena.Đumbir se može koristiti svježi, sušeni, u prahu, u obliku ulja ili kao čaj.

 
Ublažava želučane probleme

Svojstva đumbira mogu smiriti želudac i ublažiti želučane probleme.Također mogu opustiti mišiće i time spriječiti nadutost i plinove. Doktori često preporučuju đumbir za liječenje bolesti želuca kao što su dispepsija i dijareja.Da biste poboljšali probavu, pokušajte jesti đumbir ili piti čaj od đumbira poslije velikih obroka.

 
Sprječava prehladu

Đumbir jača imunološki sustav pa se koristi kao prirodni lijek protiv prehlade. Izaziva znojenje i izbacivanje topline, pa na taj način ublažava groznicu. Konzumirajte đumbir nekoliko puta dnevno kada ste bolesni ili prehlađeni.To će pomoći da se tijelo očisti na prirodan način, a ujedno ćete se osjećati bolje i ubrzati proces ozdravljenja.
Preporučuje se kuhati jednu žličicu đumbira u prahu ili dvije žličice svježe naribanog đumbira u dvije šalice vode i udisati pare kako bi se ublažili simptomi i pročistili sinusi.

 
Smanjuje menstrualne bolove

Đumbir ima protuupalna svojstva te je snažan prirodni analgetik, stoga se može koristiti za smanjenje menstrualnih bolova.Žene koje pate od menstrualnih bolova mogu koristiti đumbir u prahu ili đumbir u kapsulama kako bi osjetile olakšanje.Također se preporučuje čaj od đumbira koji brzo smanjuje bol i grčeve.

 
Sprječava jutarnje mučnine

Trudnice koje pate od jutarnjih mučnina mogu koristiti đumbir da bi se riješile tih problema.
Đumbir djeluje poput vitamina B6 koji je poznat kao učinkovit lijek za ublažavanje mučnine izazvane trudnoćom.Čak i ako patite od uobičajene mučnine i mučnine uzrokovane bolesti putovanja, možete koristiti đumbir da bi ju ublažili.
Preporučuje se žvakati đumbir umočen u med, a ako vam se ne sviđa okus, možete ga koristiti kao dodatak jelima.

 
Štiti srce i krvne žile

Đumbir se odavno koristi za održavanje srca i krvnih žila zdravima.
Snižava razinu kolesterola, regulira krvni tlak i pomaže u sprječavanju zgrušavanja krvi, što može smanjiti rizik od raznih bolesti srca.Oni koji uzimaju lijekove za srce i krvni tlak, moraju se prije konzumacije đumbira posavjetovati s liječnikom.

Kontrolira razinu šećera u krvi

Đumbir može pomoći sniziti razinu šećera u krvi i povećati učinkovitost inzulina i drugih lijekova koji se koriste za liječenje dijabetesa.Stručnjaci preporučuju ujutro piti jednu čašu tople vode pomiješane s jednom žličicom soka od đumbira. Različite zdravstvene komplikacije povezane s dijabetesom mogu biti smanjene u velikoj mjeri uz pomoć đumbira.Redovito uzimanje može smanjiti razinu proteina u mokraći, unos vode i smanjiti rizik od raznih vrsta oštećenja izazvanih nekontroliranim šećerom u krvi.

 
Ublažava glavobolje

Đumbir ublažava bolove u glavi te bolove izazvane migrenom.Osim sto može ublažiti glavobolju, đumbir je efikasan i u suzbijanju mučnine koja se obično javlja uz migrenu. Preporučuje se svakodnevno piti čaj od đumbira sa malo limunovog soka.
 
Da biste komentirali, prijavite se.