Maštoviti načini pripreme žitnih pahuljica

Najstariji i osnovni recept za jelo s žitnim pahuljicama je zobena kaša. Jedna od popularnih inačica ovoga jela je tzv. „Oslo doručak“; zobene pahuljice namoče se uvečer u mlijeko, ujutro se smjesa zagrije, doda žličica meda i sitno naribana mrkvica ili jabuka te doda još vrućeg mlijeka. Po želji se može dodati i suho voće.
Autor: Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender/Laudato Photo: studentry.sg srijeda, 07. svibnja 2014. u 08:06

Zobena kaša može se pripremiti i kuhanjem u vodi ili u zobenom, rižinom ili sojinom „mlijeku“, a za zaslađivanje koriste se i razne vrste sladova poput javorovog, ječmenog ili agavinog sirupa te stevije.

Slična hranjiva kaša može se napraviti i od raznih drugih vrsta kuhanih žitarica – poput ječma, kvinoje, amaranta, heljde, bulgura ili kuskusa.

Nešto izdašniji recepti s miješanim žitaricama pripremaju se s dodatkom više vrsta voća (poput banane, naranče, jabuke, kivija i orašastih plodova) i slatkim tučenim vrhnjem, a pravi šmekeri će dodati i žlicu whiskeya, ruma ili nekog drugog aromatičnog alkoholnog pića.

Česta je primjena kukuruznih pahuljica ili drugih miješanih žitnih pahuljica i sjemenki pri pohanju, odnosno oblaganju mesa, povrća ili tijesta za prženje. Na taj način dobiva se poseban splet okusa i posebna hrskava tekstura. U te se svrhe mješavina usitnjenih žitnih pahuljica miješa s parmezanom i začinima i potom se oblaže namirnica koja se peče ili prži. Za povezivanje se najčešće koristi ulje ili jaje.

Kukuruzne, zobene ili pšenične pahuljice mogu se dodati i u tijesto za kruh jer osiguravaju poseban okus i teksturu. Ekstrudirane žitarice i hrskavi muesli može se pronaći i u čokoladama, raznim vrstama keksa, slastica. Fine i zdrave kekse možemo pripremiti i od mljevenih zobenih pahuljica, umjesto da koristimo brašno.

Žitne pločice - praktični međuobrok možete pripremiti i kod kuće. Potrebno je napraviti smjesu od zobenih pahuljica, orašastih plodova, sušenog voća, jaja, meda i začina poput soli, cimeta i vanilije. Ravnomjerno raspoređena smjesa peče se dvadesetak minuta na 180 stupnjeva u pećnici, a prije rezanja na pločice treba se dobro ohladiti.
 

Da biste komentirali, prijavite se.