Nar ili "jabuka prepuna koštica"

Nar (Punica granatum) raste na grmu ili malenom drvu koje može narasti do 5-8 metara. Potječe s područja od Irana do Himalaja, a kultiviran je i uzgaja se na cijelom području Mediterana, uključujući i Armeniju još od drevnih vremena.
Autor: Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender/Laudato Photo: www.gurmerehberi.com utorak, 14. siječnja 2014. u 09:19

Nar, u narodu poznatiji kao šipak ili mogranj porijeklom je iz Perzije, a u prijevodu s latinskog nosi ime: «jabuka prepuna koštica». Nar je jedan od prvih kultiviranih plodova (prije 5000 godina), uz masline, smokve, datulje i grožđe. Najvjerojatnije potječe iz Irana, a zbog svoje tvrde kore bilo ga je lako transportirati te je brzo stigao i u udaljene krajeve svijeta. Za optimalan prinos zahtijeva dugo toplo ljeto, ali podnosi i poprilično hladne zime i sušu. Raste u južnom podneblju, plodovi sazrijevaju u kasnu jesen ili početkom zime. Plod se sastoji od nakupina crvenih zrnaca, kiselkasto-slatkog okusa ugodne arome. Jede se svjež, prerađuje u sokove i koristi u dekorativne svrhe. U narodnoj medicini nekada se svježa kora nara upotrebljavala protiv crijevnih parazita. Na srednjem istoku njegov sok se i danas koristi za pripremu umaka za neka mesna jela. Primjerice, u Turskoj, Armeniji i Azerbajdžanu, nar se koristi na razne načine, a najviše u obliku soka. U Turskoj se umak od nara koristi kao preljev za salatu te za mariniranje mesa. U Azerbajdžanu i Armeniji, nar se koristi za proizvodnju kvalitetnog vina koje se uspješno izvozi u druge zemlje.

Sirup od nara naziva se grenadina, a ima široku primjenu u kulinarstvu i spravljanju koktela.

Prosječna energetska vrijednost 100g nara je 310kJ (74 kcal). Bogat je izvor kalija, a sadrži i magnezij, fosfor, kalcij, željezo, bakar. Od vitamina sadrži karotenoide, nešto vitamina skupine B i vitamin C.

Posljednjih godina sve je više vrijednih znanstvenih studija koje nastoje rasvijetliti povoljne učinke biljnih kemikalija porijeklom iz nara na zdravlje ljudi. Najčešće se spominje snažna antioksidativna aktivnost te povoljan učinak na kardiovaskularni sustav, prevenciju karcinoma prostate i bolesti jetre. Rezultati studija vrlo su obećavajući i svakako upućuju na uključivanje nara i soka od nara u svakodnevnu prehranu.
 

Da biste komentirali, prijavite se.