Pretilost djece, bauk suvremenog društva

Prekomjerna tjelesna masa i pretilost u dječjoj dobi poprimaju sve veće razmjere te se sve češće može čuti pojam globalne epidemije debljine. Nažalost, Hrvatsku nije zaobišao utjecaj tzv. zapadnjačkog načina života i prehrane te se stoga bilježi sve veća učestalost debljine u sve ranijoj dobi.
Autor: Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender/Laudato Photo: www.huffingtonpost.com utorak, 19. kolovoza 2014. u 08:47

Na pojavu debljine kod djece utječu različiti čimbenici, no najčešće se kao „krivci“ za pretilost djece ističu prekomjeran unos energije te tjelesna neaktivnost. Ulogu igra i genetičko nasljeđe te psihološki i socioekonomski čimbenici kao i utjecaj obitelji. Mnogi stručnjaci definiraju okruženje u kojemu rastu suvremena djeca kao obesigeno, a utjecaj okoliša na rizik od pretilosti započinje već u maternici, odnosno uvjetovan je prehranom majke. Utjecaj obitelji na stvaranje prehrambenih navika i rizik od razvoja pretilosti posebno je dobro prepoznat. Primjerice, dijete kojemu su oba roditelja pretila ima 80% šansi da će i samo biti pretilo, a ako je samo jedan roditelj pretio, vjerojatnost se smanjuje na 40%. S druge strane, samo 7% djece čiji su roditelji adekvatne tjelesne mase razvija pretilost. Ovi brojevi neumoljivo pokazuju važnost roditeljskog primjera pa je edukacija roditelja jedna od ključnih mjera prevencije pretilosti djece.

Dobro je poznato da pretilo dijete treba usvojiti dugotrajne promjene prehrambenih navika te redovito prakticirati neki od oblika tjelesne aktivnosti. Međutim, izvedba u praksi često nije jednostavna i zahtijeva veliko znanje, motivaciju i podršku. Kratkotrajne akcije usmjerene brzom gubitku suvišnih kilograma, poput striktnih, niskokaloričnih dijeta i/ili intenzivne tjelovježbe možda će polučiti tek kratkotrajne rezultate, a istodobno mogu predstavljati opasnost za mladi organizam. S druge strane, male, postupne i ciljane promjene u prehrani i navikama vježbanja, imaju veću šansu za dugoročni uspjeh. Treba poticati fleksibilan i uravnotežen pristup prehrani i vježbanju. Program usmjeren ka korekciji tjelesne mase djece s prekomjernom tjelesnom masom te pretile djece nikada ne smije ugroziti normalan rast i razvoj djeteta. Pristup rješavanju problema sa suvišnim kilogramima ovisi o dobi djeteta, te o njegovu zdravstvenom stanju. Tako je primjerice za zdravu djecu mlađu od 7 godina racionalan pristup održavanje, a ne smanjenje tjelesne mase. Ovom strategijom, dijete koje raste i pri tome zadržava postojeću tjelesnu masu, s vremenom dosegne svoj adekvatan indeks tjelesne mase.

Djeci iznad 7 godina, koja imaju problema sa suvišnim kilogramima, preporučuje se smanjenje tjelesne mase. Gubitak suvišnih kilograma treba biti postupan i siguran, a takvim se smatra gubitak 0.5 kg tjedno do mjesečno, ovisno o zdravstvenom statusu djeteta.

Pretilo dijete ima značajno veću šansu da će izrasti u pretilu odraslu osobu, pa mu time i više prijete bolesti poput dijabetesa, bolesti srca i krvnih žila, visokog krvnog tlaka, metaboličkog sindroma, malignih bolesti te brojnih drugih tjelesnih i psihičkih tegoba koje prijete pretilim osobama. Zasigurno ne želimo da naša djeca budu prva generacija modernog doba koja će živjeti kraće od svojih roditelja, stoga ukažimo dužnu pažnju važnim činjenicama koje život znače.
 

Da biste komentirali, prijavite se.