Začinite svoju zimu!

Začini su osušene aromatične biljke ili dijelovi biljaka koji se dodaju jelima kako bi ona bila ukusnija, ali i lakše probavljiva. Začini imaju blagotvorna svojstva, djeluju antibakterijski i antiseptički, stimuliraju imunološki sustav, a neki čak i zagrijavaju organizam. Stoga, slijedi top 5 začina koji će ovu zimu okrijepiti vaš duh i tijelo te pomoći vam odagnati bolesti, ali i melankoliju u prehrani.
Autor: Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender/Laudato Photo: www.24sata.hr utorak, 10. prosinca 2013. u 15:50

Svestrani đumbir

Porijeklom iz jugoistočne Azije, đumbir se već stoljećima cijeni zbog svojih kulinarskih i medicinskih svojstava. Oštra, prodorna i pikantna aroma đumbira daje specifičan okus širokom nizu jela od onih pripremljenih u woku pa sve do voćnih deserata.

Hladni zimski dani su idealno vrijeme za uživanje u jelima s đumbirom jer pomaže cirkulaciju i grije organizam. Aromatična, oštra i prodorna okus đumbira dat će pikantnu aromu marinadama, prženim jelima, juhama, žitaricama osobito riži te povrću. Đumbir se odlično slaže uz piletinu i riblja jela, a toplu i mirisnu notu osigurat će keksima, slasticama i napitcima.

Aromatični cimet

Cimet je jedan od najstarijih začina poznatih čovjeku. Još su stari Egipćani njime obogaćivali napitke i liječili razne bolesti. Slatkasta mirodija opojnog mirisa dobiva se guljenjem kore s tankih grančica zimzelenog drveta. Pri tome se vanjska kora odbacuje, a unutrašnja uvija u štapiće. Postoje na stotine vrsta cimeta, no najpopularniji su cejlonski koji se smatra „pravim cimetom“ te kineski cimet.

Cimet se najčešće dodaje napitcima, desertima, voćnim jelima i kolačima, osobito onima od jabuke. No, rezerviranjem cimeta samo za ova jela uskraćujemo si cijeli spektar doživljaja. Tako cimet odlično nadopunjuje okus zobene kaše, slatkog krumpira, mrkve i zimske bundeve, ali i mesnim jelima od janjetine, piletine i mljevenog mesa. Često se dodaje kavi, a za „instant“ zagrijavanje najbolje je malo cimeta dodati kuhanom vinu.

Ljekoviti kim

Kim je dvogodišnja biljka razgranate stabiljke, čiji plod - sjemenke već odavno nalaze svoju primjenu i kao začin i kao ljekovito sredstvo. Sjemenke kima obiluju eteričnim uljima od kojih se najviše ističe karvon zaslužan za karakterističan miris. Kim se vrlo najčešće dodaje pekarskim proizvodima, a njegova oštra aroma dobro nadopunjuje i okus variva.

Osvježavajući anis

Anis je jednogodišnja biljka čiji neobičan dlakavi kruškasti plod sivozelene boje posjeduje ljekovita svojstva. Inače potječe iz Egipta, ali se danas najviše uzgaja u Španjolskoj. Plod anisa krasi ugodna i svježa aroma. Sušene sjemenke se mogu dodavati pekarskim proizvodima i kolačima. Odlično nadopunjuje okus umaka i variva, a poživjet će i svaku salatu. Anis ima relativno intenzivni okus i ne slaže se dobro s ostalim začinima (uz iznimku komorača i kima) zbog čega je najbolje koristiti ga samog.

Moćna kurkuma

Podrijetlom iz jugoistočne Azije, kurkuma posljednih godina plijeni pažnju znanstvene zajednice zbog brojnih ljekovitih svojstva. Ovaj začin jarko žute boje i gorko-slatke arome najpoznatiji je kao jedan od neizostavnih sastojaka pri pripremi currija. No, sama kurkuma zaslužuje punopravnu pažnju kako zbog blagotvornih svojstava tako i zbog relativno široke primjene u kulinarstvu. Kurkuma se u kuhinji može dodavati kao začin raznim umacima i marinadama. Odlično se slaže i s rižom, jelima od piletine i mesa, grahoricama (osobito lećom), plodovima mora te salatama i preljevima za salatu.

Da biste komentirali, prijavite se.