Zelena kava – čudotvorno sredstvo za mršavljenje ili još jedna obmana?

Svake se godine na tržištu pojavi veliki broj novih pripravaka za mršavljenje koji obećavaju spektakularne rezultate. Prije nekoliko godina na tržištu su se tako pojavili pripravci zelene kave. No popularnost su postigli tek ove godine kada ih je u zvjezdanu orbitu poslao planetarno poznati Doktor Oz. Vrlo brzo potražnja za ovim pripravkom značajno je porasla, a tržište su preplavili pripravci zelene kave iz raznih izvora i različite kvalitete.
Autor: Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender/Laudato Photo: www.fitness.com.hr utorak, 05. studenog 2013. u 08:21

Zelena kava je pripravak koji se koristi kao sredstvo za pomoć pri mršavljenju i pritom je preporuka da prednost treba dati standardiziranim pripravcima koji sadrže supstancu zaštićenog imena Svetol®. Najbolje je kada su standardizirani da sadrže 45% ili više klorogenične kiseline. Svetol®  je biljni ekstrakt dekofeinizirane zelene kave za kojeg je klinički dokazano da djeluje pozitivno na smanjenje tjelesne mase i udjela masnog tkiva. Dobiva se iz neprženih zrna kave vrste Robusta i za razliku od pržene kave obiluje aktivnim supstancama, prvenstveno klorogeničnom kiselinom te kafeinskom i kininskom kiselinom. Prženjem kave na visokim temperaturama dolazi do razgradnje korisnih aktivnih spojeva koji se nalaze u zelenom zrnu, posebno klorogenične kiseline čiji gubitak prženjem iznosi čak 70%. Stoga se za proizvodnju Svetola upotrebljavaju nepržena zrna zelene kave koja su zadržala aktivne supstance. Svetol®, također, ne sadrži sastojke kave koji mogu imati nepoželjan učinak poput kofeina, kafestola i kahveola.

Blagotvorni učinci Svetol® -a uključuju regulaciju razine glukoze u krvi, smanjenje tjelesne mase, smanjenje udjela masnog tkiva, a ujedno djeluje i kao antioksidans. Klinička ispitivanja pokazuju da Svetol® može modulirati metabolizam glukoze inhibicijom glukoza-6-fosfataze čime se pokreće mobiliziranje uskladištenih masnih rezervi te smanjuje tjelesna masa i oblikuje tijelo. Neželjene popratne pojave nisu poznate.

Vjerojatno se pitate kolika je zapravo učinkovitost ovog pripravka. Na to pitanje teško je odgovoriti budući da je broj znanstvenih istraživanja premalen za donošenje ozbiljnih zaključaka. Prošle je godine primjerice provedeno jedno istraživanje na 16 ispitanika u trajanju od 22 tjedna u svrhu provjere učinkovitosti i sigurnosti standardiziranog pripravka zelene kave. Ispitanici su u tom razdoblju izgubili prosječno 8 kilograma, što nije zanemarivo, ali nije ni spektakularno. Stoga je i dalje najbolji način mršavljenja dobro planirana redukcijska dijeta, a ako se ipak odlučite za uzimanje pripravka s adekvatnom standardizacijom, pridržavajte se preporučenog doziranja od 200–400 mg podijeljeno u tri dnevne doze 30 minuta prije obroka.

Da biste komentirali, prijavite se.