Crni pinot

Pinot crni je grožđe tanke kožice, stoga je laganog tijela i svijetlije boje. Ova sorta je jako izbirljiva oko podneblja, tla, načina na koji se tretira za vrijeme sazrijevanja i načina na koji se postupa nakon što je grožđe ubrano te procesa proizvodnje vina. Vrlo je osjetljiv i delikatan, no uz dobre uvjete, njegov je miris jedan od od najfinijih, a tekstura jedna od najuglađenijih.
Autor: Dražen Plasaj/Laudato Photo: www.anuvawines.com petak, 23. kolovoza 2013. u 14:38

Aroma ovog vina je jako ovisna o području u kojemu se uzgaja grožđe. Domovina crnog pinota je Burgundija, iz koje se proširio po svijetu, no ipak najkvalitenije uspijeva  upravo u Burgundiji. Stoga se često naziva i crnim burgundcem. Ova se sorta još naziva i Pinot noir, Blauburgunder, Blauer Spätburgunder, Pinot nero. Načelno kod klasičnog crnog pinota burgundijskih klimata - maline, jagode i trešnje, ponegdje s primjesama šljiva, miješaju se s ružama, ljubičicama, tamjanom i notama orijentalnih začina. Kod burgundaca s vremenom dio slatke voćnosti daje prednost bogatijim, sočnijim okusima gljiva gomoljika. Vino se poslužuje na 18°C i pristaje uz divljač i većinu tamnijih mesa, primjerice, uz pečenu patku, pečenu janjetinu, jela od visoke divljači, pa čak i uz „jača“ pečenja od svjetlijeg mesa te vrlo zrele sireve. Vino se, načelno može konzumirati odmah ali također je pogodno i za čuvanje nekoliko godina. Naravno, neki od vrhunskih crnih pinota imaju i veći potencijal starenja u buteljama.

Zanimljivost
Crni pinot (pinot noir), chardonnay i pinot meunier (mlinarski pinot) su tri osnovne sorte od čijih se plodova, na poseban način, koji je otkrio i usavršio redovnik, benediktinac Dom Pierre Perignon (1639.-1715.), dobiva klasični šampanjac, a proizvodi se u pokrajini Champagne, području oko 200 km udaljenosti od Pariza. 

Da biste komentirali, prijavite se.