Domaći ajvar

Priprema domaće zimnice je u tijeku, a njen neizostavan dio svakako je ajvar. Donosimo vam recept kako napraviti fini domaći ajvar.
Autor: gastro.24sata.hr/Laudato/K.P. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL petak, 29. rujna 2017. u 11:01
Sastojci:
10 kg crvene roga paprike
5 kg patlidžana
dvije glavice luka
5-8 režanja češnjaka
litra octa
2 litre suncokretovog ulja
desetak zrnaca papra
3 litre vode

Priprema:
1. Patlidžan oguliti, izrezati na fete debljine 2 centimetra, peći u pećnici na 180 stupnjeva 15 do 20 minuta. Prije pečenja tepsiju je potrebno tanko premazati s uljem.

2. Paprike očistiti od sjemenki, prerezati na pola i kuhati u otopini octa, vode, ulja, češnjaka, luka i papra oko 10 minuta. (Imajte na umu da na ćete na ovu količinu proces kuhanja ponavljati jer je najbolje u jednoj turi kuhati kilogram do dva)

3. Papriku vaditi na cjedilo i cijediti sat do dva na cjedilu.

4. Naizmjence mljeti na "Fleisch mašinu" papriku i patlidžane. Na preostalu litru ulja dodavati samljevenu smjesu i početi s prženjem uz neprestano miješanje.

5. Kuhati 2 do 3 sata. Na polovici kuhanja dodati ulje koje je isplivalo iz otopine, dodavati ga unutra i začiniti sa solju. (Nemojte prezačiniti jer se ukuhavanjem reducira tekućina)

Kada je gotovo, probati te po želji dodati začina. Još pola sata kuhati te staklenke sterilizirati na 80 celzijevih stupnjeva 10 do 15 minuta. Napunjene staklenke začepiti, okrenuti na poklopac te sve vratiti na 60 celzijevih stupnjeva u pećnicu na pasterizaciju.
Nakon pasterizacije neka se sve postupno hladi. Uživajte!

Da biste komentirali, prijavite se.