Framafest 2013.

Završen je XVI. Framafest u Mostaru. Frama Mostar osvojila je nagradu za najbolji tekst, nagradu za najbolji scenski nastup odnijela je Frama Široki Brijeg, a nagradu cjelokupnog pobjednika osvojila je Frama Humac s pjesmom "Ti vjeran ostaješ" koju je izvela Viktorija Dževlan.
Autor: Laudato Photo: hercegovina.info srijeda, 07. kolovoza 2013. u 15:39
Foto

Sudionici i organizacija 

XVI. Framafest završen je u subotu, 19. listopada u Mostaru. Već u ranim satima u Mostar su pristizali framaši iz cijele Bosne i Hercegovine te iz Hrvatske. Festival je službeno započeo slavljem svete mise u franjevačkoj crkvi svetih Petra i Pavla, koju je predvodio fra Mate Logara, duhovni asistent Frame Šujica, u koncelebraciji nacionalnog duhovnog asistenta Frame Bosne i Hercegovine, fra Danijela Raiča, područnog duhovnog asistenta Frame Hercegovina, fra Slavena Brekala te tridesetak duhovnih asistenata prisutnih frama.

Volonteri su dali veliki doprinos cijeloj manifestaciji. Valja napomenuti odlično ozračje i susretljivost svih Framaša iz cijele BiH koji su svojom odgovornošću dali dimenziju više ovogodišnjem Framafestu.

Za organizaciju su bili zaduženi Područno vijeće Frame Hercegovina i područni duhovni asistent fra Slaven Brekalo. Koliko je njihov zadatak organizacije bio zahtjevan pokazuje činjenica da je ove godine rekordan broj framaša iz cijele BIH posjetio Framafest, njih čak 1100.

Šesnaesti Framafest

Festivalski dio Framafesta započeo je jučer u 16 sati u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača. Prema Pravilniku na ovogodišnjem Framafestu sudjelovalo je 20 bratstava, od 27 skladbi prijavljenih na natječaj. Frame koje su nastupale iz sljedećih su mjesnih bratstava: Frama Brestovsko, Frama Bugojno, Frama Čitluk, Frama Fojnica, Frame grada Zagreba, Frama Humac, Frama Jajce, Frama Kočerin, Frama Kiseljak, Frama Međugorje, Frama Osova, Frama Mostar, Frama Podmilačje, Frama Posušje, Frama Rama, Frama Široki Brijeg, Frama Rumboci, Frama Tomislavgrad, Frama Sarajevo te Frama Vitez.

Svako bratstvo kao uspomenu na XVI. Framafest je dobilo zahvalnicu te pokale koje je izradila Kristina Ćavar. Pravo zajedništvo i framaštvo se osjetilo u prepunoj dvorani gdje je izvođače osim njihovih bratstava bodrilo još 17 frama koje na festivalu nisu sudjelovale sa svojom skladbom. Sveukupno je na Framafestu sudjelovalo 1100 framaša iz 37 mjesnih bratstava.

Nagrade

Nakon svih skladbi, framaši su se zabavljali i uživali u izvedbama fra Marina Karačića, dok je tročlani žiri, fra Tihomir Bazina, Robert Pehar i Marija Čolak, odlučivao o pobjednicima. Nagrade su dodjeljivane u tri kategorije: najbolji scenski nastup, najbolji tekst i cjelokupni pobjednik.

U velikoj konkurenciji Frama Mostar osvojila je nagradu za najbolji tekst, što je veliki uspjeh s obzirom da je to bio debitantski nastup na Framafestu za Framu Mostar. Jedinstvo, strepnja i glasna podrška učinili su ponosim i ispunjenim svakog framaša Frame Mostar.

Nagradu za najbolji scenski nastup odnijela je Frama Široki Brijeg, a nagradu cjelokupnog pobjednika osvojila je Frama Humac s pjesmom "Ti vjeran ostaješ" koju je izvela Viktorija Dževlan. Tekst i glazbu za pjesmu napisao je fra Marin Karačić, a aranžman su napravili Luka Rupčić i Josip Bošnjak.

Frama Brestovsko (Tvome imenu pjevamo),
Frama Bugojno (Hvalospjev nebu),
Frama Čitluk (Vjerno),
Frama Fojnica (O, dođi Ti, povedi me),
Frame grada Zagreba (Ti si mene prvi ljubio),
Frama Humac (Ti vjeran ostaješ),
Frama Jajce (Tvoja ljubav me promijenila),
Frama Kiseljak (Vjerujem),
Frama Kočerin (Poslušaj naš glas),
Frama Međugorje (I moru na kraj),
Frama Mostar (Opomena),
Frama Osova (Uzor sv. Franje),
Frama Podmilačje (Dolina svjetla),
Frama Posušje (S Tobom nisam sama),
Frama Rama (Gospodin je moj spasitelj),
Frama Rumboci (Pođi i ti),
Frama Sarajevo (Evo me),
Frama Široki Brijeg (Ime puno ljubavi),
Frama Tomislavgrad (Putevima nebeskim)
i Frama Vitez (Budi uz mene).
 

Izdvojeno
Izvođači