HosanaFest 2013.

Pobjednici HosanaFesta 2013. su skupina mladih Osječana VIS Familias, s pjesmom Ti si naš Bog.
Autor: Laudato Photo: Vedran Jegić srijeda, 01. svibnja 2013. u 18:19
Foto

U Godini vjere kada se obilježava veliki kršćanski jubilej: 1700 godina od donošenja Milanskog edikta u Subotici je održan osmi HosanaFest, festival hrvatskih duhovnih pjesama. Ovaj festival je humanitarnog karaktera sa ciljem pomoći za oporavak ovisnicima o drogi, alkoholu ili kocki koji se nalaze u Humanitarno-terapijskoj zajednici za pomoć ovisnicima Hosana u Starome Žedniku kraj Subotice. HosanaFest je i natjecateljskog karaktera, gdje se natječu svi koji njeguju duhovnu glazbu, a koji su ujedno i najbolji primjer kako ujediniti moderne zvuke s porukama kršćanskog učenja.  Učvrstivši svoju tradiciju, osmi put Subotica je bila domaćin brojnim gostima iz čitave regije. Naime, od 28 prispjelih prijava stručni žiri je odabrao 15 skladbi koje su se natjecale glavne festivalske večeri.

Prvi dan festivala

Prvog dana festivala, u subotu 21. rujna 2013. u prijepodnevnim satima, pristizali su gosti iz Osijeka, Vukovara, Zagreba, Sarajeva, Zenice i Bača. Bili su smješteni po obiteljima, što je prilika da se uspostave bliski prijateljski odnosi, te da se gosti ugodno osjećaju, kao da su u svojim domovima. Nakon odmora, u poslijepodnevnim satima, upriličena je duhovna obnova u Zajednici Hosana, pod nazivom Emocionalna Svijest. 

Kroz  tri perspektive, razgovaralo se o umijeću razgovaranja, o osjećanima i njegovanju kršćanskih načela, kao putu da se izbjegne ponor ovisnosti. Prvi dio je bio psihološko razmatranje o emocijama, onih koje se zapažaju i filtriraju kroz svijest i onih koje su duboko u čovjeku, koje su dio podsvijesti. Bilo je govora i o komunikaciji, o važnosti kako verbalne, tako i one neverbalne. To je predstavila gospođa Davorka Bosnić, psiholog i prijatelj Zajednice. 

U drugom dijelu ove poučne duhovne obnove, gospođa Mirjana Filipović, medicinska sestra, govorila je o prikrivanju emocija, njihovom neeksponiranju, te kako se pribjegava drogama kada se žele umiriti negativne potisnute osjećaje. Predočila je sve štetnosti ovog poroka kako na duhovno, tako i na tjelesno biće čovjeka. 

Na kraju je Andraš Škofljanec, bivši ovisnik i bivši štićenik Zajednice Hosana, ispričao svoju životnu priču: nesvjesnost i nerazumijevanje vlastitih emocija odvelo ga je na krivi put, put kojim vlada droga. Iz tog tamnog ponora izbavila ga je vjera i velika pomoć Zajednice Hosana koja mu je ukazala na prepoznavanje ljepote života bez droge. Iskreno i slikovito, pripovijedao je svoju priču, priču koja ulijeva nadu u čovjekovu snagu, odlučnost i vjeru. Gosti su aktivno sudjelovali u razgovorima, te je stvoren ugodan i prijateljski ugođaj među svim prisutnima. Nakon duhovne obnove održana je Sveta misa na kojoj je Predrag Vidakov primio blagoslov, kao čin službenog završetka boravka u Zajednici Hosana. 

Festivalska večer

Drugog dana festivala, 22.9.2013. godine u prijepodnevnim satima izvođači su po župama svojih domaćina predvodili pjevanje na mislim slavljima. U 20.00 h, u Hali sportova u Subotici, počeo je osmi HosanaFest. Dvorana se popunila gotovo do posljednjeg mjesta. Posjetitelja je bilo oko 2000. Kako je ovo godina proslave Milanskog edikta, organizatori su scenu osmislili kao veliku barku, koja simbolizira upravo logo Godine Vjere. Uz odlične scenske i svjetlosne efekte, te skladne i ugodne najave pjesama, kao i vrlo uspješne izvedbe, brzo je prošao službeni dio festivala.

U pauzi, uz vesele note, publiku je zabavljao tamburaški orkestar "Zlatni zvuci" iz Sombora. Pobjednici su birani u nekoliko kategorija: izvođač i pjesma koji su ponijeli titulu najboljih ovog festivala je vokalno-instrumentalni sastav Familias iz Osijeka sa pjesmom "Ti si naš Bog". Autor glazbe i teksta je Tajana Šarić, a obrada je djelo Grgura Sesara. 

Nagrada za najbolji tekst pripala je Marini Gabrić za tekst pjesme "Croce d’Amore", koju je otpjevala grupa Apostoli Radio Marije iz Subotice. 

Publika je nagradila pjesmu "Otvori Mu svoje srce", koju je izveo VIS Križ života iz Osijeka. 

Stručni žiri u sustavu Ivane Antunić, Sonje Berta i Josipa Franciškovića, dao je nagradu pjesmi pod nazivom "Otisci u pijesku", u izvedbi grupe Imakulata koja nam je došla iz Gromiljaka kraj Sarajeva. Štićenici Humanitarno-terapijske zajednice Hosana svoju nagradu dodijelili su Tajani Šarić iz Zagreba, koja je nastupala s pjesmom "U Tvom ćemo znaku pobijediti". Činom dodjela nagrada završen je HosanaFest.

Razgovarali smo sa sudionicom i jednom od pobjednika, Tajanom Šarić. "U svjetovnoj glazbi sam bila kao vrlo mlada djevojka, od 17 godine do 21 godine. Imala sam prilike raditi sa profesionalcima, nastupati na mnogobrojnim koncertima, bila nominirana za „Porin“ kao debitanta godine (pjevala sam u grupi Freakys)... razvila profesionalnost u glazbi itd. Međutim, upravo su te svjetovne stvari ponekad bile važnije od glazbe, pa je tako bilo bitnije pobijediti nego sudjelovati, radile su se mnoge spletke među izvođačima, razna favoriziranja itd. Bez obzira na potencijal koji su drugi prepoznali u meni, sa 21 godinom sam odlučila prekinuti sa svjetovnom glazbom i posvetiti se obitelji. Bez obzira na prekid, glazba je dio mene i znala sam da ću kad-tad opet zapjevati – kaže Tajana Šarić, te nastavlja - Očigledno je Gospodin htio da se sa svojih 34 godine ponovo vratim u glazbu, ali u duhovnu. To nije bila moja odluka, to se tako dogodilo. Vjerujem da je Gospodinova volja! Slova su postajala, tj. tekstovi za pjesme, note su postajale, glazba i malo po malo, u suradnji sa prijateljima glazbenicima nastajale su snimke pjesama. Tako su moje molitve postajale pjesme. Moje osobno mišljenje je da duhovna glazba glazbenika čini slobodnim, inspiracija je neiscrpna, jer je dovoljno da otvoriš srce i zavapiš Gospodinu i molitve postaju pjesme. A svaka pjesma je na taj način jedinstvena, jer se Duh Sveti pobrine da nema plagijata, nema točno određenih žanrova pjesama koje se nameću pjevačima, svaka pjesma je posebna jer je i svaka molitva posebna i jedinstvena. Ako je molitva razgovor sa Gospodinom, onda su moje pjesme onaj najintimniji dio mene, dio mog razgovora s Njim. Ja to ne prepuštam slučaju već želim da je savršeno kako je savršen i naš Gospodin!" – kaže Tajana Šarić. 

Organizacijski odbor se srdačno zahvaljuje generalnom pokrovitelju festivala Zagrebačkoj županiji, gradu Subotici, posjetiteljima, kao i svim mnogobrojnim prijateljima festivala što su omogućili da se uspješno održi osmi HosanaFest. Cjelokupan prihod od prodanih ulaznica namijenjen je Humanitarno-terapijskoj zajednici Hosana, koja od svog osnivanja, 2007. godine učvršćuje vjeru i nadu u spasenje mladih koji su krenuli krivom stazom poroka. Uz stihove jedne od nagrađenih pjesama, sa nestrpljenjem čekamo naredni HosanaFest: "Tvoj će duh sve nas ujediniti, u tvom ćemo znaku pobijediti!"

Na ovogodišnjem festivalu su nastupili:

1. Naša si pjesma - "Damjan" (Vukovar)
2. Tvoj me križ čuva - vlč. Ljubo Vuković i Davor Terzić (Zagreb/Rovinj)
3. Ti si naš Bog - "Familias" (Osijek)
4. Croce d'Amore - "Apostoli Radio Marije" (Subotica)
5. Dok nebo 'jubi zemlju - Dalija Grahovac-Fedešin (Zagreb)
6. Biti čovjek - Sliryc 33 (Dugo Selo)
7. Otisci u pijesku - "Imakulata" (Gromiljak-Sarajevo)
8. Tvoje riječi živjeti - Ana Ivanković-Radak (Subotica)
9. Krist nad svime vlada - "Tobija" (Zagreb)
10. Pogled ljubavi - "Matheus" (Bizovac)
11. Blues posrnulih - "Novo Nebo" (Zenica)
12. U Tvom ćemo znaku pobijediti - Tajana Šarić (Zagreb)
13. Usliši mi molitve - Antonia Perak (Zagreb)
14. Otvori Mu svoje srce - "Križ života" (Osijek)
15. Bože moj, vodi me - Leonora i Juraj Suđi (Selenča-Bač)

 
Izdvojeno
Izvođači