Marija fest 2014.: Proslavili smo Gospodina i častili Majku Božju

Završen je Marija fest 2014., održan proteklog vikenda 11. i 12. listopada, u poznatom podravskom marijanskom svetištu u Molvama.
Autor: Mateja Potroško/Laudato Photo: Nikola Uroić ponedjeljak, 13. listopada 2014. u 11:12
Foto

Drugi dan festivala započeo je svetom misom u molvarskom svetištu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Misu je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u koncelebraciji domaćeg župnika i gvardijana fra Filipa Muse, povjerenika za mlade Varaždinske biskupije vlč. Tihomira Koseca, fra Matije Antuna Mandića te vlč. Marka Štefaneca. Liturgijsko pjevanje animirao je Zbor mladih Varaždinske biskupije, pod vodstvom Željka Martinkovića.

Razmišljanje o nedjeljnoj Božjoj Riječi, biskup Mrzljak je započeo tumačenjem treće Božje zapovijedi 'Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji'. Rekao je kako svetkovati Dan Gospodnji znači sastajati se na euharistiji, „slušati Božju Riječ i o njoj razmišljati te pokušati vidjeti kako prihvaćamo tu riječ“.

„Dolazimo u svojevrsnu školu. Škola kršćanskog života je nedjeljna euharistija. Možda će netko kazati kako može kod kuće pročitati što mi ovdje čitamo ili moliti. Ali to ne može nadomjestiti ovakav jedan susret jer to je susret žive zajednice Božjeg naroda“, nastavio je biskup Mrzljak.

„I ne samo da učimo nego upravo dobivamo snagu Duha Svetoga, to svjetlo. To je ta sila Duha Svetoga koja okuplja zajednicu, koja čini Crkvu. Zato je važan taj naš nedjeljni susret kao jedna gozba, kao jedno zajedništvo“, zaključio je biskup Mrzljak.

U večernjim satima, u Društvenom domu u Molvama održala se festivalska večer.

„Dvanaestu godinu godinu za redom Marija inspirira duše naših glazbenih umjetnika koji joj pjevaju i pjevaju u čast. A povijest pokazuje da su i Molve posebno u srcu kad im se izvođači iz godine u godinu vraćaju, tražeći i nalazeći mir, molitvu, ali i radost, druženje, učenje i napredovanje“ rekla je voditeljica festivalske večeri Diana Tikvić te uvela okupljene u večer slavlja, molitve i zahvale u pjesmi.

Festival su svojom nazočnošću podržali i biskup mons. Josip Mrzljak, provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Josip Blažević, župnik i gvardijan fra Filip Musa, načelnik općine Molve Zdravko Ivančan te direktorica Galerije hrvatske sakralne umjetnosti Laudato Ksenija Abramović.

Organizatori festivala bili su Nacionalni centar Ured Vojske Bezgrešne, Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije, Župa Uznesenja BDM Molve te Galerija hrvatske sakralne umjetnosti Laudato, a pokrovitelji Varaždinska biskupija te Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

Sve prisutne pozdravio je i fra Filip Musa. "Svake godine  u listopadu župa u Molvama oživi raspjevanom mladošću iz različitih krajeva Lijepe Naše. I doista zaslužuju jedan veliki : HVALA! Hvala za pjesmu, za radost, za mladost za ljubav. Nama treba njihova  ljubav. Ona nas pomlađuje, ona nas jača,   ona daje smisao našemu životu. Ona nas podupire u umornom hodu, u našim istrošenim snagama", istaknuo je fra Musa koji je zajedno sa subraćom franjevcima konventualcima: fra Markom Vrdoljakom i fra Matijom Antunom Mandićem bio izvrstan domaćin.

Nakon riječi fra Muse, biskup Mrzljak je tradicionalno otvorio festival, spominjući se jutarnjeg misnog slavlja: „Ja vjerujem da mi sada, ovu večer živimo od euharistije. Euharistija je izvor i vrhunac kršćanskog života i dobro je da smo raspjevani i radosni jer kršćanin uvijek mora biti radostan. Ja vjerujem da će ova večer umnožiti i povećati našu kršćansku radost. To od srca želim svima.“

Ispred do kraja ispunjene dvorane, nastupilo je  deset izvođača iz Hrvatske i okolice. Bili su to redom VIS Izidor, zbor mladih Belafuža, Ana-Marija Šarić, VIS Proroci, Ljubo Vuković i ŽVS Sveti Marko, Otkrivenje, VS Matheus, Čedo i Matija Antolić i zbor Hrid, Mihovil te Apostoli mira.

Svaki je od njih nastupio s po dvije autorske pjesme. Prva pjesma bila je nova, posvećena Mariji i skladana upravo za ovogodišnji festival, a druga iz postojećeg glazbenog opusa izvođača.

Mlada solistica Ana Marija Šarić, koja je na festivalu nastupila prvi puta rekla je: „Baš su me oduševili talenti i glasovi zborova koji se nalaze na ovom festivalu.“ Razmišljajući o klanjanju iz prvog dana festivala misli „da je to pomoglo da festival bude u pravom svjetlu, da bude festival koji je za Boga, za Mariju.“
 
„Sjećam se kad sam bila u zboru, zapravo je bilo dosta teško naći neku lijepu marijansku pjesmu. To očito znači kako je potrebno da se piše više takvih pjesama, što ovi festivali potiču“, rekla je Ana Marija.

Luka iz Zbora mladih Belafuža govorio je o razlozima odazivanja na Marija fest: „Najviše zbog ekipe i pjesme, kad vidiš koliko mladih pjeva Gospodinu, da nismo mi jedini zbor koji pjeva Gospodinu, nego koliko se mladih stvarno posvećuje Gospodinu i slavi ga pjesmom.“
 
Kako festival doživljavaju Proroci, vokalno instrumentalni sastav iz Subotice, ispričao je Vlado: „Uvijek se radujemo ovom mjesecu listopadu, marijanskoj pobožnosti, gdje možemo onu našu duhovnost i molitvu koja je upućena Mariji, a koju ona dalje upućuje Bogu Trojedinom, prenijeti baš kroz pjesmu i ljudima koji dolaze na ovaj festival.“

Razmišljajući o Festivalu kroz protekle godine, Fabijan iz Apostola mira je zaključio: „Svi zborovi znaju pjevati, ali je poanta svega da svi naučimo nešto od onih drugih. To je ono što je pomak ovog Marija festa. Marija fest je odlična ideja.“

Na kraju festivala, okupljenim Marijinim štovateljima obratio se i iskreno zahvalio provincijal fra Josip Blažević: „Bog je načinio sliv od svih voda i nazvao ga morem, piše sveti Ljudevit Grignion Montfortski. I načinio je sliv od svih milosti i nazvao ga Marija. Dragi prijatelji, dragi izvođači, dragi organizatori, uistinu želim večeras s vama podijeliti radost i reći da je ona Marija, puna milosti, posrednica milosti, Gospa Molvarska uistinu dostojna i ovog vremena, ovdje provedenoga i uloženog u organizaciju ovoga festivala.“

Prisutnima se obratila i direktorica Laudata, Ksenija Abramović te se posebno obratila mladima riječima pape Franje koje su ovih dana objavljene na Twitteru: "Dragi mladi, Krist računa na vas da mu budete prijatelji i svjedoci njegove beskonačne ljubavi." I zaželjela da ih na tome putu prati Zvijezda nove evangelizacije, BDM, Majka Božja... „Molimo joj se i dalje i utječimo, put najbliži do Krista da nam pokaže tražimo... I  moleći, prebirući zrnca krunice,  vjera koja nas dalje nosi, ponovo nam se umnaža, učvršćuje se ufanje... A ljubav postaje sve savršenija...“, istaknula je gospođa Abramović.

Tom prilikom pozvala je mlade da i iduće godine sudjeluju pjesmom i molitvom na Marija festu 2015.

 

Izdvojeno
Izvođači
diskografija