Papa fest 2014.: "Festival jedinstven u svijetu"

U sportskoj dvorani na Bilankuši u Solinu u nedjelju 5. listopada održan je šesnaesti festival duhovnih šansona Papa fest u čast svetoga Ivana Pavla II.
Autor: IKA/Laudato Photo: IKA ponedjeljak, 06. listopada 2014. u 17:32
Foto

Na festivalu je nastupilo 11 vokalno-instrumentalnih sastava i solista: Cor et anima (Tugare), Papa band (Solin), Izidor (Split), Znak mira (Split), Sperantes (Split), Vedran Vegar (Knin), klapa Serpentina (Split) te ovogodišnji debitanti Tajna vjere (Komiža), Andrijane (Split), Anjel (Strožanac) i Dragutin Hrastović (Marija Bistrica).

Festival, koji nije natjecateljskog karaktera, započeo je pjesmom "Gledam te, bijeli Oče" koju su izveli članovi iz više sastava. Župnik župe Gospe od Otoka don Ranko Vidović pozdravio je sve nazočne, među kojima i generalnog vikara Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslava Vidovića, solinskoga gradonačelnika Blaženka Bobana, predsjednika Gradskog vijeća Renata Prkića, predstojnika ureda za pastoral mladih dr. Mihaela Provića i predstavnika splitsko-dalmatinske županije Antu Radovčića. Vidović je istaknuo da duhovne pjesme daju sklad i harmoniju čovjekovoj duši. 

Gradonačelnik Boban rekao je kako Solinjani uvijek ističu kako je papa Ivan Pavao II. posjetio Solin gdje se susreo s hrvatskom katoličkom mladeži. 

"Zahvaljujući Papa festu toga događaja se prisjećamo svake godine, a posebno nas raduje što je papa Ivan Pavao II. proglašen svetcem. Njegove poruke nikada nećemo zaboraviti, a upravo mladi koji pjevaju njemu u čast su garancija za to", rekao je gradonačelnik Boban. Ovogodišnji Papa fest uime Nadbiskupijskog ordinarijata iz Splita, glavnog pokrovitelja, otvorio je mons. Vidović, istaknuvši kako kršćanska pjesma nije samo nota nego i zahvalnost čiji je izvor u Bogu.

Potom su s po jednom autorskom pjesmom nastupili mladi iz navedenih vokalno-instrumentalnih sastava i solisti. Kao gost nastupio je Jasmin Stavros. 

Na kraju je riječ zahvale svim sudionicima uputio organizator i idejni začetnik Papa festa don Vinko Sanader, koji je istaknuo kako je papa Ivan Pavao II. bio veliki čovjek Crkve i svijeta, prorok svog vremena, ali je bio i zagovornik Hrvatske i Hrvata i nije nam čudno što su ga zbog toga mnogi u Rimu zvali Papa Croato, na što smo danas ponosni i papi zahvalni. "S tom svrhom zahvale papi i davanja slave Bogu niknuo je i ovaj jedinstveni festival u svijetu Papa fest na kojem je kroz 16 godina sudjelovalo više od 70 različitih VIS-ova i solista iz Lijepe Naše i inozemstva", rekao je don Vinko.

Voditeljima vokalno-instrumentalnih sastava i solistima uručena su priznanja i replika Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta. Festival je završio himnom Papa festa Hrvatska mladež koju su otpjevali svi izvođači. Voditeljice festivala bile su Magda Vrvilo i Nevena Pleština.

Dan prije Papa festa, u subotu 4. listopada, u crkvi Gospe od Otoka misu u čast svetome Ivanu Pavlu II. predvodio je don Ranko Vidović, župnik župe Gospe od Otoka, a pjevao je Papa band. 

Izdvojeno
Izvođači