Tonkafest 2012.

Šesti festival duhovne glazbe Tonkafest 2012. održan je u nedjelju, 13. svibnja, u Ogulinu.
Autor: Laudato Photo: mycroatianadventure.com nedjelja, 28. travnja 2013. u 17:44
Foto

Šesti festival duhovne glazbe Tonkafest 2012. održan je u nedjelju, 13. svibnja, u Ogulinu, u organizaciji udruge Oda prijateljstvu iz Ogulina, uz pokroviteljstvo Grada Ogulina i suorganizaciju Pučkoga otvorenog učilišta Ogulin. U Školskoj sportskoj dvorani pred više stotina gledatelja nastupilo je 14 izvođača koji su se natjecali za nagradu publike i žirija.

Tonkafest je jedini natjecateljski festival duhovne glazbe u Karlovačkoj županiji i Gospićko-senjskoj biskupiji, poznat po svom humanitarnom karakteru.

Festival je otvorio izvršni ravnatelj festivala i predsjednik udruge Oda prijateljstvu Hrvoje Magdić, koji je podsjetio na glavni motiv osnutka festivala, sjećanje na prerano preminulu Antoniju Turković, čiji se stihovi stalno oživotvoruju na festivalu: "Ako nam se jednom raziđu putovi, ako i osamljenost pokuca na tvoja vrata, u svom srcu ćeš naći stihove pune nade i slova".

Ove godine sav prihod od ulaznica kao i donacije od prodanih nosača zvuka nekih izvođača idu u korist Eugena i Marina, dvoje mladih Ogulinaca, odnosno njihovih obitelji, za potrebe njihova liječenja. Ukupno se od prodanih ulaznica, CD-a i knjige poezije pokojne Antonije Turković sakupilo 8 tisuća kuna a Oda prijateljstvu pridodala je još 4 tisuće kuna pa je svakoj obitelji sakupljeno 6 tisuća kuna. Ovogodišnji festival po tradiciji je otvorila prošlogodišnja pobjednica Eleonora Dobrović iz Rovinjskog Sela.

Po glasovima publike naslov pobjednika odnio je Matija Martinčević iz Varaždina za skladbu "Deset zapovijedi", za koju je sam napisao tekst i glazbu a aranžman Antonio Tkalec. Drugo mjesto osvojio je Antonio Tkalec, a treći ženski zbor Lavanda iz Novigrada. Nagradu je uručio ogulinski gradonačelnik Nikola Magdić.

Prema mišljenju žirija pobjednica je mlada Veronika Jambrek iz Krapine sa skladbom "Zar ne vidiš" autora teksta i glazbe Dragutina Krastovića i aranžmanom Davora Terzića. Drugo mjesto osvojio je Davor Terzić, a treće Antonio Tkalec. Nagradu je pobjednici uručio izvršni direktor Tonkafesta Hrvoje Magdić. Na kraju festivala nastupila je Željka Marinović, predsjednica žirija.

Nastupili su:

Glas - Spasi me; Veronika Jambrek - Zar ne vidiš; Tamburaški sastav Slavonski san - Rajska miljenica; Angels of blues - Nebeska vrata; VIS Adonai - Rijeka neba; Anita Nježić - Isuse moj; Davor Terzić - Nisam više sam; Antonio Tkalec - Molitva za svijet; Ženski zbor „Lavanda“ Novigrad – Aleluja; Anita Vincek - U tvoje ruke Gospodine; VIS Novi svijet - Tvoja luka; Vokalni ansambl Lira - Svako buđenje; Vesna Benić - Trebam mir; Matija Martinčević - Deset zapovijedi.

Izdvojeno
Izvođači