Uskrsfest 2013.

Prvo mjesto na Uskrs festu 2013. osvojili su Apostoli mira s pjesmom "Možeš nebo dotaći", drugo mjesto Ješua s pjesmom "Sutra", a treće mjesto osvojila je klapa Grobnik s pjesmom "Kad nebo dođe po mene".
Autor: Laudato Photo: uskrsfest.hbk.hr subota, 30. ožujka 2013. u 14:15
Foto Video

Uskrs fest 2013., najstariji hrvatski festival popularne kršćanske glazbe, održan je u nedjelju, 7. travnja 2013., u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Prvo mjesto na Uskrs festu 2013. osvojili suApostoli mira s pjesmom "Možeš nebo dotaći", drugo mjesto Ješua s pjesmom "Sutra", a treće mjesto osvojila je klapa Grobnik s pjesmom "Kad nebo dođe po mene".

"Apostoli mira" su vokalno-instrumentalni sastav, a dolaze iz župe sv. Vida i Jurja u Mađarevu koju u Varaždinskoj biskupiji vode franjevci konventualci.

U više od deset godina na duhovnim obnovama u Hrvatskoj i inozemstvu, nastupima na festivalima duhovne glazbe i susretima mladih, brojnim humanitarnim koncertima kontinuirano daju svoj doprinos našoj duhovnoj glazbenoj sceni. Autorski album „Vjera moja nosi me“ u nakladi Laudata promovirali su u gradskom Kazalištu Komedija u Zagrebu, 2009. 

Organizacijski voditelj je Ksenija Abramović. Pjevanje vježbaju kod prof. Denis Vasilj i prof. Deana Kožića i Adriana Vinkovića Rangela.   

Autorica teksta pobjedničke pjesme je Josipa Dević, autor glazbe je Viktor Kesler, a autor aranžmana je Goran Kovačić.

Glazbenici i izvođači koji su nastupili na 32. izdanju Uskrs festa dolaze iz svih krajeva Hrvatske i iz iseljeništva. Organizatori festivala su Ured za mlade Hrvatske biskupske konferencije i Hrvatski katolički radio.

Otvarajući Uskrs fest, predsjednik Odbora za mlade HBK zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski podsjetio je da se na Bijelu nedjelju već više od 30 godina održava to festivalsko okupljanje kako bi se slavio Krist uskrsli. Istaknuo je kako je festival počeo u skromnim uvjetima te da nitko nije očekivao da će nadživjeti države, sustave.

"Evo nas ovdje u ovoj prepunoj dvorani. To je samo znak da ono što slavimo, a to je Krist uskrsli, vjera naša prelazi granice, prelazi stoljeća prepreke, pa čak i samu smrt. Vi ste živi Krist, to je najbolji dokaz snage vjere koja može sve pobijediti. Stoga neka ta snaga vjere koja nas okuplja, Krist i kroz glazbu odjekne u ovoj dvorani, rekao je biskup Gorski otvarajući Uskrs fest.

Festivalu je nazočio i apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico, koji je prisutnima prenio poruku Svetoga Oca.

"Drago mi je da se u Zagrebu slavi 32. festival moderne sakralne glazbe Uskrs fest. Radujem se zajedno s organizatorima i želim da i ovaj festival donese mnoge dobre plodove za hrvatsku mladež, osobito kao priprava za slavlje Dana mladih u Rio de Janeiru".

Nuncij D'Errico istaknuo je da je više od trideset godina u službi Svete Stolice, te da je po svijetu sudjelovao na raznim događajima o slavlju Uskrsa, no da će ovu večer teško zaboraviti.

Voditelji Uskrs festa 2013. bili su Melita Hrengek i Marin Periš.

Na Uskrs festu 2013. nastupili su: Ivo Šeparović - U srcu Tvom skriven (Zagreb), VIS Izidor -  Mom Kralju (Split), Klapa Grobnik - Kad nebo dođe po mene (Čavle), VIS Risus - Evo mene dolazim (Požega), VIS Trinity - Slavim Te (Čepin), Davor Terzić i Kap - Bog moj i moje sve (Rovinj), Sperantes - Kap Tvoje ljubavi (Split), Aledory - Križ svoj zovem pobjedom (Rijeka), Damir Topić i klapa Levanda - Disati Život (Zagreb), Zvonimir Kalić - Kruh života (Vrpolje), Apostoli mira - Možeš nebo dotaći (Mađarevo), Barka - Psalam 25 (Velika Mlaka), Ješua – Sutra (Zagreb), Proroci - Putem povjerenja (Subotica), Marijana Zovko – Pronađena (Laupheim, Njemačka), Kefa - Dodir ljubavi (Zagreb), Otkrivenje - Predaj se (Zagreb), Antonio Tkalec - Hvala Ti što sam stvoren tako čudesno (Varaždin), Zakon Neba – Siguran (Dugo Selo), Sonja Agata Bišćan – Čuda (Zagreb), Sliryc 33 feat Christina – Taj trenutak (Dugo Selo).

Fotografije s Uskrs festa 2013. pogledajte ovdje.

Izdvojeno
Izvođači
diskografija