Croatian English German Italian

Akademski zbor "Palma"

Bogati repertoar zbora "Palma" posvećen je duhovnoj glazbi u rasponu od gregorijanskog korala do djela suvremenih skladatelja, a osobitu pažnju poklanja hrvatskoj glazbenoj baštini.
Autor: Ana Dagelić/Laudato Photo: www.youtube.com utorak, 10. rujna 2013. u 15:42
Foto

Akademski zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu «Palma» osnovan je krajem Drugog svjetskog rata s ciljem glazbenog oblikovanja liturgije u matičnoj crkvi, što mu je i danas osnovna djelatnost. Bogati repertoar zbora posvećen je duhovnoj glazbi u rasponu od gregorijanskog korala do djela suvremenih skladatelja, a osobitu pažnju poklanja hrvatskoj glazbenoj baštini. 

«Palma» je mješoviti pjevački zbor, uglavnom sastavljen od sadašnjih i bivših studenata Zagrebačkog sveučilišta, koji dolaze iz cijele Hrvatske, te broji osamdesetak članova.

Uz redovitu aktivnost vezanu uz liturgiju, tijekom posljednjih desetak godina zbor je ostvario i niz zapaženih nastupa te cjelovečernjih koncerata u crkvenim i koncertnim prostorima u zemlji i inozemstvu, a dobitnik je i brojnih nagrada na domaćim i stranim natjecanjima, a neke od najpoznatijih su: prve nagrade i zlatne plakete na Natjecanju pjevačkih zborova u Zagrebu 1997., 1998., 2001., 2006. i 2008. godine, tj. svaki puta kada se prijavio na državno natjecanje. 

Iz Ukrajine, s Međunarodne smotre zborova u Lavovu 1998. godine, u Hrvatsku su ponijeli nagradu “Zlatni lav”, a iste godine, na Međunarodnom natjecanju zborova u Rimu pod nazivom “G. P. da Palestrina» također su osvojili zlato. U studenom 2005. godine, na desetom Festivalu duhovne glazbe “Cro patria” u Splitu, zbor je osvojio drugu nagradu za najbolju izvedbu nove skladbe. 

U listopadu 2006. godine «Palma» je nastupila i u finalu “Festivala katedrala” u gradu Saint Quentinu u francuskoj pokrajini Pikardiji. U kolovozu 2009. godine zbor je pobijedio i osvojio zlatnu plaketu na međunarodnom festivalu pjevačkih zborova u Ohridu.

Zbor Bazilike Srca Isusova u zagrebu poznat je također po brojnim suradnjam, a dosad su ostvarili suradnju s Hrvatskim komornim orkestrom, Varaždinskim komornim orkestrom i Mostarskim simfonijskim orkestrom, Zagrebačkim solistima i Simfonijskim puhačkim orkestrom Hrvatske vojske, Simfonijskim orkestrom HRT-a i Akademskim zborom “Ivan Goran Kovačić”, zatim Hrvatkim baroknim ansamblom, te naposlijetku sa Puhačkim ansamblom orkestra Hrvatskog Narodnog Kazališta u Zagrebu 2007. godine.

2002. godine, u koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu, u suradnji sa Simfonijskim orkestrom HRT-a izveden je Requiem A. L. Webbera, te u suradnji s Hrvatskim komornim orkestrom i pod ravnanjem maestra B. Klobučara Requiem W. A. Mozarta u Zagrebačkoj katedrali, u veljači 2004. godine. Iste godine zbor je izveo i Requiem G. Faurea, uz orguljsku pratnju Ante Knešaureka, u matičnoj Bazilici, te također u travnju 2005. u suradnji s američkim zborom “Main Street Singers”. 

Glavna je zadaća zbora, kako sami ističu, slavljenje Boga uljepšavanjem liturgiju u zagrebačkoj Bazilici Srca Isusova. Mladi koji sudjeluju u radu zbora osim zajedničke ljubavi prema glazbi imaju i mnogo ostalih zajedničkih interesa, što stvara dodatno ugodnu atmosferu, kako za starije, tako i za nove članove koji s žele priključiti zboru. Svojom duggogodišnjom tradicijom «Palma» je postala prepoznatljivo ime, a njihova adresa u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, gdje djeluju redovnici Družbe Isusove poznata je između brojnih djelatnosti i po kvalitetnome pjevanju upravo zbog zbora «Palma». Zbor animira liturgijsko slavlje svake nedjelje u 11 sati. Probe se održavaju utorkom i petkom, a redovite službene audicije za nove članove održavaju se dva puta godišnje po nekoliko dana. 

O Akademskom zboru «Palma» saznajte više na njhovoj web adresi, a ovdje poslušajte skladbu Antona Brucknera «Os justi» u njihovoj izvedbi.  

 

 
Izdvojeno
Izvođači