Croatian English German Italian

Čedo Antolić

Čedo Antolić već više od četiri desetljeća djeluje na duhovnoj glazbenoj sceni u Hrvatskoj kao kantautor popularne duhovne glazbe, pjesnik i zborovođa.
ponedjeljak, 26. ožujka 2012. u 14:48
Foto

Čedo Antolić već više od četiri desetljeća djeluje na duhovnoj glazbenoj sceni u Hrvatskoj kao kantautor popularne duhovne glazbe, pjesnik i zborovođa.

Već kao mladić, Antolić je cijeli svoj talent usmjerio u duhovnu glazbu i sve što uz nju ide, na glazbenu pratnju misa, koncerte, autorske pjesme i komponiranje kod otaca isusovaca na Fratrovcu od 1969. godine.

Potom je djelovao i u zagrebačkim crkvama Majke Božje Lurdske, sv. Petra u kojoj je od 2000. do 2005. vodio zbor „Kefa“, a otada je voditelj zbora mladih „Hrid“ zagrebačke župe Kraljice svete krunice kod otaca dominikanaca.

Kao pjevač sudjelovao je u stvaranju jazz albuma grupe „Swing again“, u obradama ponajboljih domaćih hitova izdan je CD „Prolazi sve" 2009. godine (Dinaton).

Čedo surađuje i sa sinom Matijom, koji je također glazbenik. Zajedno sviraju u zboru mladih kod otaca dominikanaca, a samostalno izvode blues, country i gospel glazbu, kao i autorske pjesme. Čedo je osnovao i kvintet „Bend na putu“, s repertoarom u kojem ima gospela, jazza i autorskih pjesama.

Čedo Antolić mnogo je stvarao i objavljivao. Pisao je pjesme koje je na samostalnoj kaseti „Pjesma svakodnevna“ 1980. godine objavila „Kršćanska sadašnjost“ predvođena Josipom Turčinovićem koji je mlade glazbenike s Fratrovca nazvao grupom „Kyrios“. Osim sviranja misa, „Kyriosi“ su održavali koncerte, punili kino dvoranu u sjemeništu na Šalati, nastupili su na prvom Uskrs festu s pjesmom „Pjesma svakodnevna“.

Godine 1997. objavio je dvostruki album autorske glazbe „Stvaranje“ (Hrvatski katolički zbor 'Mi'), a 2005. godine album „Jutro“ (Glas Koncila). Autor je „Porinom“ nagrađenih albuma popularnih duhovnih pjesama Željke Marinović „Želim Ti dati najbolje“ 2001. godine i „Svjetionik“ 2009. godine.

Osvajao je nagrade na Uskrs festu, sudjelovao na ostalim festivalima popularne duhovne glazbe: na Marija festu, Krapina festu, Bono festu, Bosco festu, festivalu „Hodočašće u došašće“ u Pakracu.

Od svih nagrada i priznanja, najveća mu je nagrada što stvara glazbu i radi s mladima u okrilju Katoličke crkve.

e-mail: cedomir.antolic@gmail.com
 

Izdvojeno
Izvođači
diskografija