Croatian English German Italian

Hrid

Zbor mladih „Hrid“ već osmu godinu djeluje u zagrebačkoj župi Kraljice sv. Krunice pri dominikanskome samostanu.
nedjelja, 28. srpnja 2013. u 19:07
Foto

Vodstvo zbora je u rukama legende hrvatske duhovne glazbe Čede Antolića, koji voli istaknuti da je najvažnije mjesto za zbor i najvažnije vrijeme za duh upravo nedjeljna sveta misa te da je pjevanje Gospodinu središte iz kojega onda proizlaze svi ostali blagoslovi i stvaralaštvo. Zbog toga je dominikanska župna crkva Kraljice sv. Krunice dom zbora „Hrid“, u kojemu se svi zajedno uvijek iznova okupe ponekad u radosnoj i slavljeničkoj atmosferi, ali većinom u radnoj.

U pjevačkom programu zbora mogu se naći različite skladbe – kako duhovne šansone, tako sve češće i tradicionalne hrvatske crkvene skladbe i mise. Na tradicionalnim božićnim koncertima iz godine u godinu mogu se čuti stari, manje poznati hrvatski napjevi iz svih krajeva Lijepe naše. Čedo Antolić prenio je na zboraše i ljubav prema dalmatinskim klapskim pjesama, pa je iza zbora „Hrid“ već nekoliko klapskih koncerata. Za instrumentalni dio skladbi, zanimljive aranžmane i uvijek nove ideje uz Čedu je odgovoran i njegov sin Matija.

Zbor „Hrid“ nastupio je na brojnim festivalima duhovne glazbe kao što su Stepinčeve note, Hodočašće u došašće i zborašima posebno dragom Marija festu u Molvama. Do sada najizazovniji pothvat zbora bio je pjevanje u poetsko-glazbenom recitalu „Adame, gdje si?“ u režiji Renea Medvešeka, za kojega su glazbu napravili Čedo i Matija Antolić. Recital je nakon intenzivnih priprema izveden u sklopu pretprograma na zagrebačkom Hipodromu uoči dolaska pape Benedikta XVI. u lipnju 2011. godine.

Izdvojeno
Izvođači