Croatian English German Italian

Studentsko kulturno-umjetničko društvo Ivan Goran Kovačić

Studentsko kulturno–umjetničko društvo "Ivan Goran Kovačić" osnovano je 1948. godine u okviru Sveučilišta u Zagrebu, a današnja generacija Goranovaca sastoji se od akademskog zbora, muškog vokalnog ansambla, akademskog harmonikaškog orkestra, studentskog kazališta i grupe za međunarodni folklor.
Autor: Laudato Photo: teahendija.wordpress.com petak, 23. kolovoza 2013. u 10:25
Foto

Studentsko kulturno–umjetničko društvo "Ivan Goran Kovačić" osnovano je 1948. godine u okviru Sveučilišta u Zagrebu. 

Današnja generacija Goranovaca aktivno djeluje u jednoj od sekcija:
Akademski zbor,
Folklorni ansambl,
Muški vokalni ansambl,
Akademski harmonikaški orkestar,
Studentsko kazalište i
Grupa za međunarodni folklor koja djeluje kao rekreativna sekcija.

Društvo je osnivač i organizator književne manifestacije Goranovo proljeće. 

U proteklih 60 godina djelovanja Društvo je stalno širilo svoju djelatnost, osnivalo nove sekcije i pripremalo sve zahtjevnije programe. To je stalno privlačilo nove i nove članove, zadržavajući svoje od prije aktivne i podupiruće članove i tako učinilo od “Gorana” veliku obitelj vrijednih stvaralaca, koji su pronijeli duh hrvatske umjetnosti i kulture diljem Europe, pa sve do Kine, Koreje, SAD–a, Afrike, Azije, Australije i Novog Zelanda. Društvo je uvijek bilo otvoreno prema stvaralačkom okupljanju i druženju mladih. Tako su često nastajale nove sekcije i djelovale dok je za njih postojao interes.
Najviše izvršno upravno tijelo SKUD-a "Ivan Goran Kovačić" je Predsjedništvo Društva koje čine predsjednici svih aktivnih sekcija i predstavnik Goranovog proljeća.

Akademski zbor
 

Akademski zbor "Ivan Goran Kovačić" utemeljen je 1948. godine. Zbor su vodili ugledni hrvatski glazbenici, među ostalima i Vladimir Kranjčević i Saša Britvić. Sadašnji umjetnički voditelj „Goranovaca“ je maestro Luka Vukšić.
 
Zbor je nastupao pod ravnanjem najvećih domaćih i svjetskih dirigenata, kao što su Lovro pl. Matačić, Milan Horvat, Vjekoslav Šutej, Zubin Mehta, Sir Yehudi Menuhin, Krzysztof Penderecki, Lorin Maazel, Kurt Masur, Dimitrij Kitaenko, Valerij Gergijev, Sir Neville Marriner i drugi.
Zbor "Ivan Goran Kovačić" je ostvario mnogobrojna gostovanja u inozemstvu; gostovali su u SAD-u, Kini, Koreji, Meksiku, Velikoj Britaniji, Portugalu, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj, Italiji, Mađarskoj, Slovačkoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini te Sloveniji.
 
Nastupao je na znamenitim festivalima poput Maggio Musicale Fiorentino, Bečki svečani tjedni, Settembre musica u Torinu, Flaneries musicales u Reimsu, XXI. festival francuske glazbe u La Chaise Dieu, Festival Ljubljana, Varaždinske barokne večeri, Dubrovački ljetni festival i Pulsko ljeto te uz ugledne orkestre kao što su Bečki simfoničari, Moskovska državna filharmonija, Orkestar Gradskog kazališta u Firenzi, Orkestar Nacionalne opere u Monte Carlu, Litvanski nacionalni simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Bari, Orkestar glazbene mladeži Njemačke, Slovenska filharmonija, Sarajevska filharmonija te Simfonijski puhački orkestar HV. 
 
Kontinuirano surađuje sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT i Hrvatskim baroknim ansamblom.
Visoki interpretativni dosezi Akademskog zbora “Ivan Goran Kovačić” potvrđeni su brojnim nagradama i priznanjima među kojima izdvajamo Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu, Nagradu grada Zagreba i Nagradu "Vladimir Nazor".


Folklorni ansambl

Folklorni ansambl ''Ivan Goran Kovačić'' osnovan je 1948. godine kao jedna od prvih sekcija istoimenog Studentskog kulturno umjetničkog društva, a pod okriljem Sveučilišta u Zagrebu. Ansambl djeluje s ciljem očuvanja bogatstva kulturne raznolikosti hrvatske pučke i gradske tradicije. Generacije ''Goranovaca'' su postepeno afirmirale vlastiti identitet u širokom polju hrvatske kulture, paralelno održavajući ljubav prema svirci (tambure i tradicijski instrumenti), plesu i pjesmi kao i nošnjama naših starih.

Identitet Ansambla kroz ove godine srastao je s identitetom Zagreba, posebice zagrebačke Opatovine, a već 60 godina ''Goranovci'' su nezaobilazni akteri zagrebačkih urbanih legendi ali i stvarnih događaja, a gotovo je nezamislivo da jedan zagrepčanin ne zna za ''Goranovce s Opatovine''.

Vjeran poštivanju narodne svirke, pjesme i plesa, već od prvih dana postojanja Ansambl je polako stvarao cjelovit opus koreografiranih hrvatskih plesova koji je plod rada istraživača folklorne tradicije diljem Hrvatske. Tako danas ansambl izvodi folklorne plesove i pjesme: Zagorja, Prigorja, Posavine, Moslavine, Međimurja, Podravine, Turopolja, Slavonije, Baranje, Istre, Like, otoka Krka, Dalmacije (Split, otok Korčula, Dubrovnik), Dalmatinske Zagore, bačkih Hrvata – Bunjevaca, Hrvata iz mađarske podravine te gradišćanskih Hrvata.

Ansambl je sa svojim repertoarom sudjelovao na brojnim smotrama folklora u Hrvatskoj, a predstavio se Hrvatima i strancima u većini zemalja Europe, zatim u SAD-u, Kanadi, Kini, Brazilu, Venezueli, Peruu, Meksiku, Novom Zelandu, Australiji i Izraelu.

Veliko bogatstvo ansambla predstavlja i 520 kompleta narodnih nošnji iz cijele Hrvatske, djelom originalnih a djelom rekonstruiranih, od kojih se neke procjenjuju kao muzejska vrijednost. Ovaj bogati fond plod je, ponovno, dugogodišnjeg rada istraživača na terenu, gdje su brižljivo birani i otkupljivani dijelovi nošnji, a koje su potom generacije Goranovaca čuvale, održavale i obnavljale.

Danas ansambl djeluje pod vodstvom vrsnih folklornih stručnjaka, a broji oko 80 članova – plesača, pjevača, tamburaša – većinom studenata iz cijele Hrvatske. Jedan je od rijetkih ansambala koji ima i ''veteransku'' sekciju, koja okuplja svoje stare članove. Uistinu možemo reći da je ovaj Ansambl jedan od najkvalitetnijih ansambala te vrste u Hrvatskoj. Izvrsnost Ansambla potvrđuju i brojna nacionalna i međunarodna priznanja i nagrade, iako Goranovcima najveće priznanje i radost predstavljaju prilike u kojima mogu pokazati publici svoje plesno i pjevačko umijeće.

Umjetnički voditelj folklornog ansambla je Dubravko Radić, voditelj pjevanja je Vinko Karmelić, a voditelj tamburaškog orkestra je Mario Pleše. 

Muški vokalni ansambl

Muški vokalni ansambl «Ivan Goran Kovačić» osnovan je 1956. kao ogranak Akademskog zbora SKUD-a «I. G. Kovačić». U to vrijeme djeluje kao oktet, a kasnije kao vokalno-instrumentalni sastav. Godine 1964. formalno se osamostalio te kao samostalna sekcija društva djeluje i danas.

U više od pedeset godina svog djelovanja Ansambl je stalno nadopunjavao svoj repertoar pa ga je ubrzo proširio obradama narodnih, starogradskih, crnačkih duhovnih pjesmama i kraćim djelima klasične glazbe. Ansambl redovito nastupa na smotrama, natjecanjima i koncertima diljem Hrvatske, a hrvatsku glazbenu baštinu uspješno je predstavio i na gostovanjima u inozemstvu: Norveška, Njemačka, Nizozemska, Engleska, Francuska, Austrija, Švicarska, Mađarska, Italija i Kanada. Tijekom svog djelovanja snimio je više audio zapisa te programa za radio i televizijske emisije.

U povodu 50. obljetnice djelovanja snimo je nosač zvuka "50".

U 2008. - godini obilježavanja 60. obljetnice Društva postiže zapažene koncerte i nastupe, od kojih se posebno ističe 1. nagrada u svim kategorijama na Međunarodnom natjecanju muških komornih zborova u Petrinji (nagrada Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske udruge zborovođa).

Sve ostale informacije o Studentskom kulturno-umjetničkom društvu Ivan Goran Kovačić saznajte na njihovoj web stranici.

 

 
Izdvojeno
Izvođači