Croatian English German Italian

VIS Damjan

Vokalno-instrumentalni sastav "Damjan" dolazi iz župe Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. Njihov repertoar sadrži brojne autorske pjesme, od kojih se izdvajaju "Moj prijatelj" i "Tvojim putem poći", s kojom je VIS "Damjan" osvojio statuu Hosanafesta u Subotici.
Autor: Laudato Photo: filipjakov-vu.com srijeda, 02. siječnja 2013. u 12:12
Foto

Za pobjedu na Hosanafestu i samostalne koncerte mladi iz "Damjana" pripremali su se pet godina. Sve je započelo okupljanjem nekolicine mladih, spremnih za intenzivan, samostalan rad kako bi pjesmom obogatili Crkvu. 

"Nismo imali ni znanja, ni vještine, ni sposobnosti, samo bezbrižnost i neopterećenost. Nismo mislili na nastupe na pozornicama, ni koncerte, no Bog je učinio da dođe i večer našeg prvog koncerta. Puno se stvar promijenilo od dana kada smo se sastali, ali i dalje u nama odzvanjaju zvukovi one iste, prve pjesme, te još uvijek istim žarom pjevamo o Njegovoj riječi", rekle su Tena Horvatić i Marija Lepur, članice VIS-a "Damjan". 

Izvođače prati i potpora prijatelja, u kojima ujedno vide i glazbene uzore. To su "VIS Susreti", VIS "Proroci" iz Subotice, Glasnici nade iz Bapske i Zvonimir Kalić iz Vrpolja.

Prati ih i duhovna potpora svećenika fra Ivice Jagodića i fra Roberta Čibarića. Fra Jagodić više je puta istaknuo da VIS Damjan za vukovarsku župu puno znači, te da u njima vidi  cvijet radosti već godinama, jer dugo animiraju misna slavlja. 

Svoj prvi samostalni koncert VIS Damjan izveo je 2011. godine povodom pete godišnjice postojanja, u vukovarskoj župi iz koje su i potekli. Taj koncert bio je jedno od raskrižja na njihovome glazbenom putu, pa od tada nastupaju s više poticaja i samostalnosti. Zanimljivost vezana uz ovaj mladi vokalno - instrumentalni sastav je i porijeklo njihovoga imena. Naime, ime su dobili po poznatome Križu sv. Damjana, pred kojim je sveti Franjo doživio mistično iskustvo poziva da obnovi crkvu. U skladu sa svojim imenom, mladi Vukovarci na svoj način djeluju u obnovi na duhovno - glazbenome planu. 

Izdvojeno
Izvođači