Croatian English German Italian

Zbor mladih Preslavnoga Imena Marijina Osijek

Zbor mladih Preslavnoga Imena Marijina okuplja mlade vjernike, srednjoškolce, studente, radnu mladež i ostale zaljubljenike u duhovnu glazbu. Kao i na samom početku i danas je osnovna zadaća zbora animiranje večernje svete mise u župi Preslavnog Imena Marijina u Osijeku. Zborom danas ravna Jure Smajić, korepetitorica je Veronika Ravlić, a na flauti Ivana Vukojević.
Autor: Laudato petak, 30. svibnja 2014. u 15:56
Foto

Zbor mladih Preslavnoga Imena Marijina osnovan je 1996. godine u Osijeku na inicijativu tadašnjeg župnog vikara koji prepoznaje glazbene inicijative skupine srednjoškolaca okupljene oko gitare u župnom pastoralnom centru. Stručno vođenje zbora ubrzo preuzima profesorica glazbene kulture Zrinka Andrić, koja postavlja čvrste temelje na kojima će zbor dalje rasti. Ustrajnim i zdušnim vježbanjem zbor polako osim duhovnih šansona, preko dvoglasnih i višeglasnih kanona počinje pjevati i sve zahtjevnije skladbe klasične glazbe te u župi počinje održavati, danas već tradicionalne, božićne i uskrsne koncerte.

Zlatno doba

Postavivši liturgijsko pjevanje na zavidnu glazbeno-umjetničku razinu, dirigentica Zrinka Andrić zajedno sa zborom i korepetitorom Krešimirom Batinićem počinje daljnje nadograđivanje zborskog repertoara višeglasnim misama (Glibotića, Jalšoveca, Schuberta, Gounoda, Musaala), skladbama duhovne liturgijske i klasične glazbe u četveroglasnom homofonom i zahtjevnijem polifonom slogu (Bacha, Scarlatija, Haendela, Mozarta, Wagnera, Schuberta, Novaka, Schnabela, Brucknera) pa sve do gospela i zabavne glazbe s naglaskom na evergrinima. 

Dirigentica Andrić 2003. godine o zboru je zapisala sljedeće: "Zbor posebno njeguje a capella pjevanje i sazrijeva u oblikovanju tonskog izričaja neprekidnim radom na usavršavanju vokalne tehnike, čime teži masivnom zvuku blistave punoće, te posebno homogenosti s obzirom na brojčanu neujednačenost dionica… Najviše od svega članove zbora vodi nastojanje da udahnu život djelima koja stoje neoživljena na notnom papiru."

Potporom pokojnoga župnika mons. Martina Radmana zbor putuje diljem Hrvatske (Lopud, Murter, Hvar, Stari Grad na Hvaru, Split, Sv. Martin na Muri, Županja i Slavonski Brod…), u mađarsku prijestolnicu Budimpeštu (1996.) te njemački Coburg i Bamberg (1997.), gdje svojim koncertima oduševljava publiku. U povodu 10. obljetnice osnutka, 2006. godine župnik Ivan Jurić vodi zbor s dirigenticom i korepetitorom Mihaelom Raffom na hodočašće u Rim, gdje se na audijenciji članovima zbora obratio papa Benedikt XVI. poticajnim riječima na hrvatskom jeziku.

Budući da nitko ne poznaje zbor bolje od njegova dirigenta, Andić kao najpozvanija govoriti o zanosu i energiji koji su tada vladali zborom, istaknula je kako članove zbora "vodi nastojanje da oduševe sve prisutne s kojima dijele zajedništvo glazbenog trenutka, a kad se svjetla pogase i vrata zatvore, da srca svih ostanu ispunjena radošću i takva da sačuvaju sjećanje na njihovo postojanje i da ih pamte."

Zbor se mladih, osim koncertima, ponosi i prigodnim CD-om izdanim na Božić 2002. godine s tradicionalnim hrvatskim, međimurskim i zagorskim božićnim popijevkama te poznatim svjetskim božićnim pjesmama. Taj nosač zvuka predstavlja krunu umjetnički iznimno plodnog razdoblja Zbora mladih.

Zbor u razdoblju od 2006. do 2009.

Nekoliko godina smjene generacija rezultira ozbiljnijom umjetničkom krizom zbora. Nastupa naglo opadanje kvalitete pjevanja i razdoblje sve lošijeg zvuka zbora te na koncu odustajanje od višegodišnjih tradicionalnih koncerata. No ustrajnost i ljubav prema glazbi i zajedništvu pojedinaca u zboru i njihov entuzijazam uspjeli su održati zbor na životu.

2007. godine mjesto zborovođe zauzima osječka profesorica solo pjevanja mr. art. Vesna Jaić koja zbor pokušava usmjeriti na ispravan put k dostizanju vokalne jedinstvenosti i umjetničke izvrsnosti. Inzistiranjem na dolasku novih članova zbor postaje veći no ikada i broji 45 članova. Vodstvo zbora, uz profesoricu Jaić, i dalje njeguje liturgijsku glazbu, zborski repertoar se povećava misama (Martinjak, Gounod), crkvenim skladbama te tradicionalnim pučkim pjesmama.

U jesen 2008. godine zbor putuje na višednevno putovanje sjevernom Italijom. Na prijedlog župnika vlč. Ivana Jurića zbor obilazi Torino, Chertoso, Veneciju, Padovu, ali i Salluzzo, gradić u kojem se nalazi glavna kuća zajednice Cenacolo.

Zbor danas

Na Božić 2009. godine zborovođa postaje dugogodišnji zborski član Jure Smajić, korepetitorica mlada Veronika Ravlić, a na flauti Ivana Vukojević. Danas zbor, kao i na početku, broji 30-ak članova, srednjoškolaca, studenata i radne mladeži koja se osim nedjeljom, okuplja i na redovitim tjednim probama. Liturgijskim repertoarom na nedjeljnoj večernjoj misi zbor animira ne samo župnu mladež već i mlade cijeloga grada.

Zbor mladih može se pohvaliti i dvama, za zbor, neuobičajenim koncertima. Naime, uz bizovački VIS Matheus Zbor je u jesen 2010. održao koncert suvremene duhovne glazbe koju nikada do tada nije izvodio na koncertima. Koncert nazvan Pjesmom iz tame bio je odlično posjećen i prihvaćen projekt.

Drugi takav projekt je humanitarni koncert Pjesmom za Leona iz lipnja 2012. koji je za zadaću imao prikupiti sredstva i senzibilizirati javnost o slučaju teško bolesnog mladog župljanina Leona. Obzirom da je koncert bio i slavljeničke naravi budući da je Zbor završavao svoju 15. sezonu, koncert je započeo četveroglasnim skladbama klasične glazbe da bi kasnije preko gospela završio popularnom duhovnom glazbom i svjetskim duhovnim hitovima.

Zborski je rapertoar danas raznolikiji no ikad, jer održavajući tradiciju crkvenog liturgijskog višeglasnog pjevanja, zbor se okreće i suvremenim skladateljima koji duhovnom glazbom koketiraju sa svim današnjim glazbenim pravcima. Zbor i njegovo vodstvo svojim prošlim i nadolazećim projektima promiču kršćanske vrijednosti u svojoj župnoj zajednici i Gradu, a na svojim gostovanjima upravo tu istu zajednicu i Grad.

Izdvojeno
Izvođači