Croatian English German Italian

Zbor mladih "Stijene"

Zbor mladih Stijene pjevanjem redovito animira nedjeljna misna slavlja u 12 sati u župi sv. Petra u Zaprešiću, još od 1993. godine. Trenutačno mlade pjevače i svirače vodi Jana Blažanović, a zbor okuplja 6 svirača i 40-ak pjevača, uglavnom krizmanika, srednjoškolaca, studenata i radničke mladeži. Zboraši sudjeluju u brojnim aktivnostima u župi, poput animiranja mise za mlade, krštenja, sv. potvrde i vjenčanja, redovito organiziraju tribine za mlade i duhovne obnove.
Autor: Laudato Photo: www.pastoralmladih.hr petak, 20. prosinca 2013. u 10:03
Foto

Stijene su tijekom 20 godina ostavile plodove svog upornog rada i zalaganja za vlastito zajedništvo te pružanje pomoći kroz financijska sredstva najpotrebnijima. Uz pomoć svećenika i cijele župne zajednice, zboraši su redovito organizirali humanitarne akcije kroz korizmeno i božićno vrijeme za Krijesnice – udrugu za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima, za mladog Nikolu Vidaka koji je 2008. godine stradao u prometnoj nesreći te za oboljele u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra. Zboraši su uz cijelu zajednicu župe sv. Petra apostola pomogli u izgradnji kuće obitelji Marić iz Drenja Brdovečkog. 

Zboraši su nastupali diljem Hrvatske i u nekoliko susjednih zemalja. Prvi nastup bio je već 1994. g. na susretu mladih povodom 900. obljetnice osnutka zagrebačke biskupije, pjevali su  na koncertima u Zagrebu i široj okolici Zaprešića, planinarskim križnim putevima i drugim susretima mladih (Šibenik, Varaždin, Livno, Zadar i dr. ), u zagrebačkoj, sarajevskoj i skadarskoj katedrali, gdje su sudjelovali na albanskom festivalu duhovne glazbe. Stijene su surađivale s mnogim župama u dekanatu i izvan njega, animirale nekoliko misa u dočasničkoj školi u Lučkom i u vojnom učilištu na Črnomercu u Zagrebu, svojom pjesmom razveselile osobe s poteškoćama u razvoju u Stubici i Bistri, napuštenu djecu u Hrvatskom Leskovcu i oboljelu djecu u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu.

Već tradicionalno održavaju božićne koncerte koji su iz godine u godinu kvalitetniji i bolji, a kripta crkve Sv. Ivana Krstitelja postaje mjesto susreta, pjesme i druženja mladih. 

Potaknuti željom za daljnim usavršavanjem, a na poticaj upravitelja župe preč. Ivana Frkonje i tadašnjeg župnog vikara vlč. Tomislava Hačka, Zbor mladih Stijene prijavio se na pozivni natječaj Grada Zaprešića te je u listopadu 2011. godine primio Nagradu Grada Zaprešića za doprinos u kulturi 2011. godine za okupljanje mladeži i promicanje zbornog pjevanja. 

Izdvojeno
Izvođači