Croatian English German Italian

"Ja sam s vama"

Poslušajte pjesmu "Ja sam s vama" u prepjevu zbora "Izvor" koja na današnju svetkovinu Uzašašća Gospodinova podsjeća na Isusovo obećanje: "I evo, ja sam s vama u sve dane - do svršetka svijeta."
Autor: Ana Dagelić/Laudato Photo: buildamonastery.com četvrtak, 29. svibnja 2014. u 16:27
Foto

Svetkovina je Uzašašća Gospodinova, dan kada liturgijska čitanja vjernike podsjećaju kako je Isus bio uznesen na nebo učenicima naočigled.

Današnja evanđeoska poruka donosi završne retke Evanđelja po Mateju, koji vjernicima donose uvijek aktualnu, istovremeno snažnu i utješnu Isusovu poruku: "I evo, ja sam s vama, u sve dane - do svršetka svijeta". Gospodin uzlazi na nebo, ali ostaje sa svojom braćom i sestrama uvijek, u svakom povijesnom razdoblju, u svakoj životnoj situaciji, u svim neizrecivim dubinama ljudskoga bića, koje samo On može do kraja ispuniti. Svojim obećanjem Gospodin daje završni pečat smisla svakome ljudskom životu i poziva sve ljude da se oslone na njega, da ga slijede čuvaju sve što im je zapovjedio. 

Nadahnuta riječima ovoga obećanja nastala je i pjesma "Ja sam s vama", koju se često može čuti u liturgijskim slavljima. Možda je manje poznata činjenica da je tekst ove pjesme napisao svestrani intelektualac, svećenik, isusovac, zamijećeni propovjednik, filozof i pjesnik biskup Mijo Škvorc. Živio je od 1919. do 1989. godine. Studij filozofije završio u Filozofskom institutu Družbe Isusove u Zagrebu, a studij teologije na zagrebačkome Katoličkom bogoslovnom fakultetu, a za svećenika je zaređen 1948. godine.  

bio je profesor filozofije u Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu te povremeni propovjednik u bazilici Srca Isusova, gdje je svojim nadahnutim propovijedima stekao široku popularnost. Zbog tzv. verbalnoga delikta bio je osuđen na dvije godine strogoga zatvora u Staroj Gradiški. Od 1970. bio je pomoćni zagrebački biskup, također generalni vikar grada Zagreba te član Rimske komisije za dijalog s nevjernicima. Surađivao u mnogobrojnim časopisima, a pisao je i pjesme od kojih su neke uglazbljene i prihvaćene u bogoslužju.

Pjesmu "Ja sam s vama" poslušajte u aranžmanu zbora "Izvor".


 
Izdvojeno
Izvođači