Croatian English German Italian

Fra Bonaventura Duda i glazba njegove duše

Veliki fra Bonaventura Duda ovih je dana u medijima oslovljavan različitim titulama i naslovima. On je to doista i bio: redovnik franjevac, svećenik, propovjednik, teolog, bibličar, sveučilišni profesor, prevoditelj, poliglot, pjesnik, pisac, ali i glazbenik.
Autor: Bruno Diklić /Laudato/J.B. Photo: Bruno Diklić srijeda, 09. kolovoza 2017. u 09:22
Foto

Manje je poznato da je 2002. god. u nakladi Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda izašao CD pod nazivom Dušo Kristova posveti me - o. Bonaventura Duda - Glazba moje duše. On sadrži 14 skladbi za mješovite i muške zborove te jednu za ženski zbor i solo, kao i misu za muški zbor, a skladatelj im je sam fra Duda. Cijeli Bonaventurin glazbeni opus je isključivo liturgijski, a nastajao je u periodu 1941.-1962.

- Skladbe koje je napisao djela su odišu čistom harmonijom, jednostavnom melodijom, ustaljenim ritmom, a nadasve istaknutim tekstom. To su pjevne molitve, skladbe koje u svojoj jednostavnosti odišu određenim šarmom - istaknula je dr. Marija Riman, koja je kasnije uz fra Petra Antuna Kinderića, priredila tiskanu zbirku skladbi dr. fra Bonaventure Dude pod nazivom Christus vincit.

Ovdje možete poslušali Christus vincit fra Bonaventure Dude: www.slavulj.hr/music/cd_duda_track_21.mp3

Izvode:
Mješoviti Oratorijski zbor crkve sv. Petra 'HOSANNA' Zagreb
Muški vokalni ansambl 'PETRINJSKI SLAVULJI' Petrinja
Zbor franjevačkih juniora 'COR UNUM' Zagreb

 

Izdvojeno
Izvođači