Croatian English German Italian

Glasnik goleme nade

Uz pjesmu „Glasniku goleme nade“ hrvatskoga rock benda „Glasnici nade“, prisjećamo se zanimljivih činjenica o sv. Dominiku.
Autor: Laudato/A.D. Photo: bwluzi.com utorak, 08. kolovoza 2017. u 10:05
Foto

Sveti Dominik rođen je u španjolskoj plemićkoj obitelji. Još i prije njegova rođenja i neposredno nakon dolaska na svijet, njegova je majka predosjetila da će njezin sin imati posebno poslanje. Sanjala je psa koji nosi plamteću baklju, što je značilo da će snagom svoga nauka i propovijedajući istinu Dominik zapaliti čitav svijet svojom karizmom te otvoriti u Crkvi novi put. Nakon Dominikova krštenja, njegova majka ugledala je na čelu svoga sina svjetleću zvijezdu, simbol istine. Zato su do danas simboli dominikanskoga reda psić s bakljom i zvijezda.
 
Za vrijeme studija Dominik je također pokazao osobitu originalnost i nekim svojim postupcima nagovijestio buduću zauzetost za siromahe, koja je i danas ostala prepoznatljivom karakteristikom dominikanske karizme. Životopisci tumače da je vrijeme tijekom kojega je Dominik studirao bilo vrijeme velike gladi i siromaštva. Dominika je to toliko pogađalo da je prodao svoje knjige i namještaj da bi nahranio gladne. Od tog događaja potječe i njegova znamenita rečenica: „Ne mogu učiti iz mrtvih koža dok oko mene živi ljudi umiru od gladi.“ Tadašnje su knjige, naime bile pisane na pergameni od životinjske kože.

Razdoblje u kojem je nastao Red propovjednika, 13. stoljeće, bilo je razdoblje bogato različitim zanimljivim povijesnim, društvenim i duhovnim previranjima. Postojale su različite hereze s kojima su se na intelektualnom planu mnogi borili. Dominikanski red i nastaje između ostaloga kao reakcija na širenje krivovjerja, a njegovi pripadnici, nevezani uz određeni samostan, poput apostola išli su ususret ljudima svjedočeći i propovijedajući istinu. Uz propovijedanje istine vezana je i treća zanimljivost iz Dominikova života. Naime, navodi se da je prva osoba kojoj je Dominik dugotrajnim, noćnim razgovorom približio istinu, bio gostioničar, uvjeren u albigenško krivovjerje. Dominik je s tolikim žarom govorio o istinama katoličke vjere, da je gostioničar pred jutro odustao od krivovjerja.

Postoje još brojne zanimljivosti iz života ovoga velikog sveca i njegovih sljedbenika, a i danas dominikanci na različite načine propovijedaju Istinu. Dominikanac Anto Bobaš, sadašnji župnik zagrebačke župe Kraljice svete krunice pronašao je način propovijedanja Istine putem glazbe. Bobaš zajedno sa svojim bratom Jadrankom vodi bend „Glasnici nade“ koji se suvremenim rock'n'roll izričajem približava ljubiteljima te vrste glazbe pokazujući da je moguće na kvalitetan način, uz glasne gitare i bubnjeve slaviti Gospodina i naviještati Radosnu vijest. Godine 1997. „Glasnici nade“ izdali su album „Istina“ na kojem se nalazi pjesma napisana u čast sv. Dominiku. Pjesma se zove „Glasniku goleme nade“, a dominikanac u čast utemeljitelju Reda kojem pripada pjeva: „Glasnik nade goleme si bio, svjetionik izgubljenih duša.“

Poslušajte! 
 Izdvojeno
Izvođači