Croatian English German Italian

Glazbena priprava za Božić: „O Istoče“

Hrvatski tekst O – antifone za 21. prosinac glasi: „O Istoče, o sjaju svet u svjetlosti vjekovitoj, ti Sunce pravde istinske: ograni bijedi čovječjoj, što tumara po tminama! Prosvijetli sve što gube se u smrtnoj sjeni nemiloj!“
Autor: Laudato/A.D. ponedjeljak, 21. prosinca 2015. u 16:26
Foto

U usporedbi s dosadašnjim velikim antifonama, „O Istoče“ možda najjasnije naglašava vapaj čovjeka za Bogom i ljudsku nedovršenost zbog koje on već na zemlji stremi prema vječnome smislu i priželjkuje svoje potpuno ostvarenje.  Naglašena je stvarnost ljudskih bića: činjenica da se čovjek vrlo lako može izgubiti „tumarajući po tminama“ i pasti u „smrtnu sjenu“.
 
Svaka Velika antifona povezana je s određenim proroštvom iz knjige proroka Izaije, a četvrta se povezuje sa sljedećim tekstovima:
 
„Narod koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku; one što mrklu zemlju obitavahu svjetlost jarka obasja.“ (Iz 9, 1)
 
„Tad će sinut poput zore tvoja svjetlost, i zdravlje će tvoje brzo procvasti.“ (Iz 58, 8)
 
„Više se neće slušat o nasilju u tvojoj zemlji, ni o pustošenju i razaranju na tvojem području. Zidine ćeš svoje nazivati Spasom, Slavom svoja vrata. Neće ti više sunce biti svjetlost danju, nit će ti svijetlit mjesečina, nego će Gospodin biti tvoje vječno svjetlo, i tvoj će Bog biti tvoj sjaj. Sunce tvoje neće više zalaziti, nit će ti mjesec pomrčati, jer će Gospodin biti tvoje vječno svjetlo, i okončat će se dani tvoje žalosti.“ (Iz 60, 18 – 20)
 
Novozavjetni tekstovi povezani s ovom antifonom su sljedeći:
 
„Darom premilosrdnog srca Boga našega po kome će nas pohoditi Mlado Sunce s visine, da obasja one što sjede u tmini i sjeni smrtnoj, da upravi noge naše na put mira.“ (Lk 1, 78 – 79)
 
„Isus im ponovo progovori: 'Ja sam svjetlo svijeta. Tko mene slijedi, sigurno neće ići po tami, nego će imati svjetlo koje vodi u život.'“ (Iv 8, 12)
 
Engleski tekst antifone glasi:
 
„O Rising Orb of day, Spendour of Light Eternal, and Sun of Righteousness, come and enlighten those who sit in darkness and in the shadow of death.“
 
Poslušajte interpretaciju antifone kako ju je skladao Healey Willan (1880 . 1968), a izveo katedralni zbor iz Vancouverapod ravnanjem Ruperta Langa.
 
 
 
 
Izdvojeno
Izvođači