Croatian English German Italian

Ja se kajem, Bože mili

Nakon snažne evanđeoske poruke prve korizmene nedjelje o kušnjama koje je Isus u pustinji odlučno odbio, nastavljamo korizmeni hod. Neka nam u odricanju i vlastitoj duhovnoj pustinji pomognu i zvuci tradicionalne dalmatinske korizmene pjesme "Ja se kajem, Bože mili."
Autor: Ana Dagelić/Laudato Photo: www.internetmonk.com ponedjeljak, 10. ožujka 2014. u 16:44
Foto

Dalmatinska popijevka Ja se kajem, Bože mili Vilka Novaka na tipičan način ističe snagu i poziv na obraćenje te izmirenje s Bogom i čovjekom. 

Vilko Novak bio je hrvatski skladatelj i glazbeni pedagog. Bio je učitelj pjevanja i profesor na Učiteljskoj školi, predavao je zborsko pjevanje, teoriju i povijest glazbe na školi Hrvatskoga glazbenoga zavoda te bio dirigent pjevačkoga društva Kolo. Skladao je vokalnu i vokalno-instrumentalnu glazbu (zborovi, mise, opera Proljetna bura, i dr.), a istaknuo se kao skladatelj budnica u razdoblju ilirizma. Pisao je i teoretsko-pedagoške radove.

Njegova je i jedna je od ljepših korizmenih popijevki koja izražava iskreno kajanje zbog vlastitih grijeha, ali ističe i neizmjerno Božje milosrđe, koje je veće od čovjekove krivnje. Napjev teksta potpomognut je logičnim slijedom tonova te daje dojam mudrog i vještog odabira tonaliteta, melodije, harmonizacije i njegove komponente od dva dijela po osam taktova. 

Pjevanje ove popijevke budi veliku čovjekovu skrušenost i poniznost pred Uzvišenim, te se može pjevati na početku euharistijskog slavlja ili za vrijeme pokorničkog bogoslužja.

Ovu tradicionalnu hrvatsku korizmenu pjesmu poslušajte u izvedbi Katedralnog oratorijskog zbora "Mostar". 


 

 (Detalji o pjesmi preuzeti su sa internetske stranice sestara Klanjateljica Krvi Kristove)
Izdvojeno
Izvođači