Croatian English German Italian

O, Isuse, ja spoznajem

Napjev "O, Isuse, ja spoznajem" s jedne strane odražava osobnu spoznaju da čovjek griješi i time se udaljuje od Boga, a s druge se kaje i moli za milost. Poslušajte ovu tradicionalnu hrvatsku korizmenu pjesmu kulturno umjetničkog društva "Klek".
Autor: Ana Dagelić/Laudato Photo: www.hannahscupboard.com ponedjeljak, 31. ožujka 2014. u 15:53
Foto

Svako je liturgijsko vrijeme u crkvenoj godini prožeto obredima koji su praćeni određenim popijevkama, karakterističnim tekstom i melodijom koja odgovara tom razdoblju. Tako i korizmeno vrijeme ima svoje osobitosti. Stoga je gotovo nezamislivo održavanje vjerskih obreda ili skupova, a da vjernici pritom ne sudjeluju pjevanjem. Poznate su nam mnoge korizmene pjesme i popijevke koje imaju izrazito pokorničku tematiku: prisutnost i spoznaja grješnosti, poziv na obraćenje, kajanje, traženje Božjeg milosrđa. Druga skupina popijevki sadržava poziv i vapaj upućen Svemogućem da svoj pogled svrati na nas i izbavi nas iz ruke neprijatelja.

Pod hrvatskom pučkom popijevkom podrazumijevamo sve duhovne popijevke na hrvatskom jeziku koje je hrvatski narod stvarao kroz vjekove, a nažalost još ni danas nisu dovoljno istražene. One su glazbeno nasljeđe nepoznatih vjernika, pojedinaca i umjetnika. Naime, napjevi zahvaćaju svu dugotrajnu stvaralačku baštinu koja je različita po porijeklu i vremenu nastajanja. 

Napjev "O, Isuse, ja spoznajem" jedan je od takvih vrijednih korizmenih napjeva. S jedne strane odražava osobnu spoznaju da čovjek griješi i time se udaljuje od Boga, a s druge se kaje i moli za milost. I ova je u nizu mnogih harmoniziranih i ritmiziranih popijevki Franje Dugana, s tekstom Vilka Novaka.

Postoji i njezina melodijska povezanost s napjevom Stabat Mater (Stala plačuć' tužna mati), gdje se melodija u drugom dijelu doslovno ponavlja. Napjev počinje triput ponovljenom dvotaktnom frazom, ali svaki puta različitom harmonizacijom. U drugom dijelu dvotaktna fraza ponavlja se dva puta s istim tekstom i harmonizacijom, ali različitim zadnjim akordom. Dursko obilježje u međusobnom prožimanju riječi i glazbenog izričaja ukazuje na to da je i ovo skladba iz ranijeg razdoblja. Može se pjevati na početku euharistijskog slavlja. (Tekst je preuzet sa internetske stranice setara Klanjateljica Krvi Kristove)

 

Izdvojeno
Izvođači