Croatian English German Italian

Počinje se slavna muka

"Počinje se slavna muka" dirljivi je napjev u opjevavanju Kristove muke. Prihvatio ga je širi sloj hrvatskih vjernika, a tekst potiče na intenzivno promišljanje Kristove muke, na koje su vjernici posebno pozvani na početku Velikoga tjedna.
Autor: AD/Laudato Photo: enzocortes.wordpress.com ponedjeljak, 30. ožujka 2015. u 17:17
Foto

"Počinje se slavna muka" dirljivi je napjev u opjevavanju Kristove muke. Prihvatio ga je širi sloj hrvatskih vjernika, a preuzet je iz "Pjevnika" franjevca Marijana Jaića (1795 - 1858), koji je u svom preporoditeljskom djelovanju napisao i nekoliko pjesmarica i molitvenika na hrvatskom jeziku.

Pjesma "Počinje se slavna muka" strofnog je oblika s pripjevom. Jedna je od najpopularnijih pjevanih pučkih popijevki korizmenog razdoblja. Često se pjeva kao izlazna pjesma liturgijskoga slavlja na Cvjetnicu jer svojim tekstom na poseban način uvodi u razmišljanje o Kristovoj muci, a vjernici su na početku Velikoga tjedna pozvani intenzivno razmatrati upravo to otajstvo. Prvi dio pjesme sastoji se dvije male rečenice. Melodija se kasnije doslovno ponavlja, ali s novim tekstom. Drugi dio je pripjev koji se ponavlja nakon svake strofe s istim tekstom.

I ovo je jedna u nizu pučkih popijevki koja može biti namijenjena i pjevanju kod pučkih pobožnosti.

Pjesmu poslušajte u nastavku. 

 

Izdvojeno
Izvođači