Croatian English German Italian

Posljednja pjesma Padre Pia

Sveti Oče Pio, koji si toliko ljubio rane Kristove, da si ih i sam nosio na svome tijelu, molim da mi budeš zaštitnik i zagovornik pred Isusom.
Autor: Laudato/A.D. Photo: wikimedia.org subota, 23. rujna 2017. u 11:50
Foto
Na datume godišnjice smrti Padre Pija, prije nego je bio proglašen svetim, vjernici su se okupljali ispred samostana San Giovanni Rotondo i crkve Santa Maria delle Grazie pjevajući molitvu krunice, različite hvalospjeve, himne i molitve, čekajući satima da započne ponoćno bdijenje. Bilo je mnogo ljudi koji su poznavali Padre Pija i netko je upitao: 'Je li Padre Pio pjevao?'
 
Poznate su mnoge anegdote iz njegova života, mnoga čuda, korespondencije, viđenja, razgovori s anđelima... Zabilježeno je također i nekoliko redaka povezanih s glazbom i pjevanjem.
 
22. rujna 1968., dan prije smrti, Padre Pio služio je posljednju svetu Misu. Isprva je, zbog slabosti htio da to bude tiha i kratka misa, no poslušao je kada su ga zamolili da ipak bude pjevana. Vicepostulator kauze za proglašenje svetim Padre Pija, Gerardo di Flumeri zapisao je:
 
'Znamo da je Padre Pio ujutro 22. rujna 1968., samo dan prije smrti, otpjevao svoju posljednju svetu Misu. Toga dana zabilježeno je u samostantskoj kronici: 'Padre Pio je kao i svakoga jutra htio služiti tihu misu, ali ga je gvardijan zamolio i nježno nagovorio da služi pjevanu misu za molitvene skupine koje su se toga dana okupile u crkvi. Padre Pio je poslušao.' Služena je Missa Jucunda F. Vittadinija, s tri pjevača. Kada god gledam video s te zadnje mise Padre Pija, preplave me osjećaji. Njegov umoran glas i pogled na njegovo izmučeno i slabo tijelo i dalje me pogađaju. Ali ono što u meni budi najsnažnije osjećaje je trenutak kada Padre Pio pjeva Očenaš. Slušajući njegov slomljeni glas čovjek jednostavno osjeća neslomljivu vjeru ovoga čovjeka u nebeskoga Oca, a suze same dolaze na oči na pomisao na to da Padre Pio pjeva posljednju pjesmu.
 
No, ako želimo biti precizni, to nije bila njegova posljednja pjesma. U podne, kada su se fratri okupili na ručku, Padre Pio ostao je sam u svojoj sobi. Uz njega je stajao samo fr. Joseph spreman da mu pomogne. Hodnik i čitavi samostan kao da je bio ogrnut mističnom tišinom. Odjednom je Padre Pio prekinuo tu šutnju i neobično snažnim glasom započeo molitvu Gospodnju. Savršeno svjestan svoga skorog odlaska s ovoga svijeta, jasno izgovarajući svaku riječ, njegova je molitva Očenaša gotovo prelazila u pjesmu. To je bila njegova posljednja pjesma, posljednji čin prije potpunoga predanja u ruke Očeve.'
 
Molitva Padre Piju
 
Sveti Oče Pio, koji si toliko ljubio rane Kristove, da si ih i sam nosio na svome tijelu, tebe koji si svoj život posvetio naviještanju i slavljenju Muke i Ljubavi Kristove, molim da mi budeš zaštitnik i zagovornik pred Isusovim Presvetim Licem. Molim te, izmoli mi dar povjerenja u Božju ljubav, dar pouzdanja u Božju providnost i dar predanja Božjoj volji.
 
Bože, koji si blaženom Piju dao milost da na čudesan način bude dionik trpljenja tvoga Sina, udijeli nama da se po njegovu zagovoru suobličimo Isusovoj smrti kako bismo dospjeli do slave uskrsnuća. Amen.
 
(Izvor za tekst o zadnjim danima Padre Pija: www.padrepiosworld.com)

 
Izdvojeno
Izvođači