Croatian English German Italian

Američke benediktinke izdaju novi album

Časne sestre reda Blažene Djevice Marije, Kraljice apostola iz Kansasa snimile su svoj novi album, kojim nastavljaju uspješni niz glazbene produkcije. Album pod nazivom "Korizma u Efezu" bit će predstavljen 11. veljače u izdanju glazbene kuće De Montfort Music.
Autor: Ana Dagelić/Laudato Photo: www.amazon.com četvrtak, 06. veljače 2014. u 12:37
Foto

Benediktinke reda kontemplativnih časnih sestara iz Amerike već su nekoliko puta osvojile glazbene ljestvice. Njihova dva albuma: "Advent u Efezu" i "Anđeli i sveci u Efezu" tjednima su bili na prvome mjestu Billboardove tradicionalne klasične glazbene ljestvice. Prvi album na prvome mjestu zadržao se šest tjedana, a drugi čak trinaest tjedana. 

Efez je skraćeni naziv samostana u kojemu žive časne sestre benediktinke u Kansasu. Iz te kuće molitve, tišine i kontemplacije proizašla su tri albuma duhovne glazbe, pa zbog toga svaki od njih u naslovu uključuje i naziv samostana. Sve pjesme snimljene na albumima izravan su plod života u zajedništvu samostana, a pjevanje je sastavni dio tog života. 

Život časnih sestara benediktinki Blažene Djevice Marije, Kraljice apostola obilježen je poslušnošću i stalnim produbljivanjem odnosa s Gospodinom kroz svakodnevnu misu i molitvu časoslova. Osam puta dnevno redovnice se sastaju na zajedničkoj molitvi časoslova, prilikom koje pjevaju tradicionalne, stoljećima stare gregorijanske himne i psalme. 

Himni ispjevani na novom albumu američkih redovnica u potpunosti su usmjereni na otajstvo muke Gospodina Isusa Krista i patnje Blažene Djevice Marije. Zbog toga je i glazba intonirana sjetno te se razlikuje od intonacije ostalih gregorijanskih korala, koji se pjevaju u vremenima liturgijske godine izvan korizme.

Benediktinke također njeguju pobožnost Božanskog milosrđa, pa je jedna od pjesama s novog albuma posvećena toj pobožnosti, za koju sestre tvrde da u svojoj jednostavnosti dopire duboko u svako srce. 

Pjesme na albuma "Korizma u Efezu" su na engleskom i latinskom jeziku, a sadržaj albuma su gregorijanski korali, himni iz Časoslova, polifone melodije i glazba liturgije Velikoga tjedna. 

Cilj albuma "Korizma u Efezu" nije proizvodnja još jedne uspješnice koja će osvojiti glazbene ljestvice, nego pozvati sve slušatelje albuma na susret s korizmenim misterijem, koji će rezultirati izrazom ljubavi i zahvalnosti iz dubine ljudske duše.  

 
Izdvojeno
Izvođači