Croatian English German Italian

Hillsong i „Oceans“ još jednom na prvome mjestu

Jedna od najslušanijh kršćanskih pjesama prošle godine svakako je Hillsongov hit „Oceans (Where Feet May Fail)“, koji će ostati zapamćen po iznenađujuće dobroj recepciji publike. Autori su se već u rujnu prošle godine mogli pohvaliti najduljim vremenom provedenim na Billboardovom broju jedan kršćanskih pjesama, a ovoga se tjedna vraćaju na istu poziciju.
Autor: Laudato/A.D. Photo: trulytwaambo.com utorak, 05. svibnja 2015. u 08:32
Foto

Pjesma „Oceans (Where Feet May Fail)“ već se slobodno može nazvati jednom od legendarnih pjesama suvremene kršćanske glazbene produkcije. Što je ovoj meditativnoj pjesmi donijelo toliku popularnost?
 
Pjesma „Oceans“ je meditativna ne samo zbog toga što je njen ritam polagan i što se pri kraju pjesme više puta ponavlja molitveni zaziv Duhu Svetome, nego i zato što je zaista nastala inspirirana isključivo biblijskim tekstom. Radi se o tekstu Matejeva evanđelja (Mt 14, 22 – 33).
 
Pjesma je to o vjeri koja omogućuje korak u nepoznato i neočekivano, pjesma koja govori o tome da je vjera svojevrstan rizik i avantura, koju si čovjek može dopustiti jedino ako ima stopostotno povjerenje u Isusa Krista. Mladi iz Hillsonga htjeli su ovom pjesmom poslati poruku da rad na rastu u vjeri nije jednokratan, nego se svakoga dana iznova mora usavršavati i produbljivati čak i u trenutcima duhovne suhoće.

„Ocean“ o kojemu pjeva Hillsong zapravo je simbol mjesta susreta s Gospodinom jer jedino Stvoritelj čovjeka susreće u njegovoj potpunoj dubini.

Joel Houston iz Hillsonga svjedoči da svaka pjesma ima svoju priču i predstavlja jedno zasebno putovanje, koje se ne može predvidjeti: „Od nekih pjesama puno očekujemo, pa se razočaramo, neke pjesme s vremenom jednostavno nestanu, a postoje i one koje nas zaista iznenade. 'Oceans' je jedna od tih.“

Pjesmu „Oceans“ ispjevala je nova pjevačica Hillsong Uniteda Taya Smith, a zanimljivo je da ju je snimila iz prvog pokušaja i bez greške. Joel o tome kaže: „Već za vrijeme snimanja pjesme osjetili smo nešto posebno. Taya je zapjevala, a mi u studiju ostali smo bez riječi, bio je to poseban trenutak u kojem je sve stalo, a mi smo shvatili da ta pjesma nije samo naše djelo, Bog nam je itekako pomagao.“
 
Pjesma je prvi put izvedena prije službenog izdavanja albuma na nastupu u Južnoj Africi. Joel se prisjeća tog nastupa: „Kad smo ju zasvirali na koncertu uvidjeli smo kako publika odgovara na pjesmu, osjetili nevjerojatno snažne emocije i prisutnost Duha Svetoga.“
 
Pjesma se nalazi na albumu Hillsong Uniteda „Zion“, a u prodaji je i posebno izdanje „Oceans EP“ na kojem se, zbog velike popularnosti koju je pjesma u kratkom vremenu zadobila, nalaze četiri različite verzije iste pjesme. Pjesmu poslušajte u nastavku!

 

Izdvojeno
Izvođači