Croatian English German Italian

Hip-hop u službi radosnog naviještanja

Lecrae Moore, bolje poznat samo kao Lecrae je mladi američki hip hop glazbenik, tekstopisac, glazbeni producent i glumac, koji je na vrlo zanimljiv način i socijalno angažiran. njegov novi album "Church Clothes 2" ovoga je tjedna najprodavaniji album na dvjema ljestvicama: kršćanskih i gospel albuma.
Autor: Ana Dagelić/Laudato Photo: www.newreleasetuesday.com četvrtak, 14. studenog 2013. u 16:16
Foto

Lecrae Moore, bolje poznat samo kao Lecrae je mladi američki hip hop glazbenik, tekstopisac, glazbeni producent i glumac. Suosnivač je i predsjednik diskografske kuće Reach Records, te neprofitne organizacije ReachLife Ministries. Do danas je objavio sedam studijskih albuma i dva miksana albuma kao samostalni izvođač. Također je osnivač i član grupe 116 Clique, koja je objavila četiri studijska albuma. 

Lecrae je dobitnik mnogih nagrada za svoje glazbeno stvaralaštvo među kojima se ističu jedan Grammy, četiri nagrade Dove i jedna Stellar nagrada. 

Man Up

Na polju društvene djelatnosti ovaj glazbenik poznat je po svom originalnom i aktualnom zalaganju za odgovornost i očinstvo kao vrijednosti kojima muškarac treba težiti. Svoje zalaganje poduzeo je prvenstveno za stanovnike svoje države, ali odjek takvog socijalnog angažmana i dalje se širi.

Tako je Lecrae zajedno s članovima grupe 116 Clique bio na čelu kampanje "Man Up" 2011. godine, a ove godine povezao se s Dwyaneom Wadeom i Joshuom DuBoisom u multimedijskoj inicijativi "This is Fatherhod" (Ovo je očinstvo), inicijativi koja je čak dobila podršku predsjednika Obame.

Lecrae je iskoristio svoju popularnost i sve veći uspjeh svoje glazbene produkcije kako bi u skladu s kršćanskim svjetonazorom kao renomirani glazbenik na kršćanskoj sceni uputio važnu poruku i izvan glazbenih okvira.
"Muževnost kakvu upoznajemo u biblijskim tekstovima nedostaje današnjoj kulturi", izjavio je u jednom telefonskom razgovoru za časopis Christianity Today i nastavio svjedočeći da je kampanja "Man Up", koja u sebi uključuje ciklus koncerata, filmsku produkciju, glazbeni album i kurikulum koji se može koristiti među manjim zajednicama, nastala upravo iz duboke potrebe za ispravnim modelom muževnosti.

Kampanja je prvenstveno ciljala na rastući problem odsutnosti očeva iz obiteljskoga okruženja, koji prema nekim istraživanjima može dovesti do povećane nasilnosti. Istraživanja su provedena u kontekstu američkoga društva te su pokazala da 24 milijuna američke djece, dakle jedno od tri djeteta živi bez svoga biološkog oca. Lecraeova inicijativa, koja je započela kao društvena inicijativa kršćanskih glazbenika naišla je na veliko zanimanje i u zajednicama koje nisu kršćanske te kod mnogih političara. 

Church Clothes 2

Ovoga tjedna na Billboardovu top ljestvicu po prvi puta je ušao Lecraeov novi album, izdan 7. studenoga pod nazivom "Church Clothes 2".

"Pretpostavka za ovaj album, kao i za moj angažman u glazbi općenito je – progresivnost.", tvrdi Lecrae i nastavlja: "toliko je regresivne glazbe koja ne poštuje činjenicu da smo kao ljudi sposobni za nevjerojatne stvari! Napravimo glazbu koja nas gura još dalje od onoga kako nas se predstavlja. Budimo sve ono što možemo biti!". 

Glazba koju Lacrae nudi suvremenoj kršćanskoj sceni nipošto nije uobičajena niti slična vodećim strujama kršćanske glazbene produkcije, a s druge strane Lacrae hip-hop izričaju nudi nešto drukčije od uobičajenoga na tom glazbenom polju.

 "Church Clothes 2" neposredno slijedi debitantski miksani album iz 2012. godine "Churc Clothes 1", koji je postigao nepredviđeno veliki uspjeh. Kritike kažu daje novi album pristupačniji širem slušateljstvu i puno bliži hip-hop mainstreamu od prvoga. Sa sedamnaest novih pjesama Lacrae je ispunio očekivanja kritičara i svijetlim primjerom pokazao na koji način hip-hop može biti u službi širenja Božje Riječi. 
 

 
Izdvojeno
Izvođači