Croatian English German Italian

Sestre dominikanke osvajaju svjetske ljestvice

Dominikanska zajednica časnih sestara Marije, Majke Euharistije iz Michigana već treći tjedan uvjerljivo drži prvo mjesto na Billboardovoj top ljestvici u žanru klasične glazbe sa svojim debitantskim albumom „Mater Eucharistiae“.
Autor: Ana Dagelić/Laudato Photo: www.sistersofmary.org četvrtak, 12. rujna 2013. u 13:41
Foto

Ovaj album oduševio je slušatelje diljem svijeta i u kratkom vremenskom periodu prisutnosti na svjetskoj glazbenoj sceni nadmašio čak i albume istaknutih autora klasične glazbe kao što je  album „Passione“ Andree Bocellija.

Pjesmom susresti Gospodina

Album „Mater Eucharistiae“ objavljen je 13. kolovoza ove godine. Sadrži petnaest klasičnih napjeva posvećenih Blaženoj Djevici Mariji, koje potpisuju različiti suvremeni autori kao što su Michael Keating, Maria Miguel Wright, Mary Gabriel Whitney i generalna vikarica zajednice sestra Joseph Andrew Bogdanovicz. Uključena su djela velikih skladatelja klasične crkvene glazbe Oresta Ravanella i Giovanni Pierluigi da Palestrine te tradicionalni gregorijanski napjevi koji ne prestaju plijeniti pozornost svjetskog slušateljstva. Album završava marijanskom molitvom „Salve Regina“ ispjevanom u dominikanskoj verziji, koja je sastavni dio svakoga dominikanskog slavlja, a tijekom godina postala je svojevrsni zaštitni znak Dominikanskoga reda. Album je snimljen u produkciji Blantona Alspaugha, ovogodišnjeg dobitnika Grammyja u kategoriji Klasičnog producenta godine.

„Mater Eucharistiae“ glazbeni je album kojega zasigurno prati snažna molitvena podrška i nadahnuće. Teško je drukčije objasniti činjenicu da je pjevački dio, kojega odlikuje kristalna čistoća glasova sestara dominikanki snimljen u samo tri dana. Lakoća i poletnost pjevačkih dionica proizlazi iz svakodnevne molitvene prakse sestara, koje se redovno tri puta dnevno okupljaju na zajedničkoj pjevanoj molitvi Božanskog časoslova. Atmosfera redovničkoga molitvenog života dominikanske zajednice u Ann Arboru zabilježena je na albumu i poslana slušateljstvu s ciljem da svi koji žele nađu inspiraciju za vlastiti molitveni život uz pomoć glazbe koja uzdiže dušu i potiče ju da iskaže hvalu Gospodinu. Sudeći po brojkama prodanih primjeraka koje su dovele ovaj album na prvo mjesto svjetske top ljestvice, projekt je postigao svoju svrhu. Sestre su, unatoč velikom uspjehu zadržale skromnost i poniznost i svjesne su da zahvalnost duguju isključivo Gospodinu, kojemu poklanjaju svoje talente.

Život u miru kao priprema za poslanje

Michiganska zajednica Marije, Majke Euharistije mlada je zajednica osnovana 1997. godine prema dominikanskoj tradiciji kako bi odgovorila na poziv bl. Ivana Pavla II. o novoj evangelizaciji, a započele su je izgrađivati samo četiri sestre. U samo šesnaest godina zajednica je od tog minimuma dosegnula 110 zvanja. Zajednica nije samo mlada duhom i poletom, već i prosjekom godina. Prosječna dob sestara koje ulaze u novicijat je 21 godina, a trenutačna prosječna dob svih sestara u samostanu je 29 godina. Suprotno od nažalost uobičajenog trenda pada interesa za posvećeni redovnički život, zvanja sestara dominikanki su u stalnom procvatu. Sve se više mladih djevojaka javlja sa željom ulaska u novicijat, pa će uskoro biti potreban i novi samostan. Sestre polažu zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti, a njihova je pobožnost utemeljena prije svega u redovitom klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Rad za spasenje duša sestre revno obavljaju kroz obrazovanje i formaciju mladih, a tako ujedno provode jedan od temelja dominikanske duhovnosti – propovijedanje kroz studij. Poslu poučavanja u školama ili fakultetima prethodi osam godina formacije, tijekom kojih je u prvome planu molitva – moli se i do četiri sata dnevno, a izbjegavaju se i ometanja moderne tehnologije. Iz toga intenzivnoga molitvenog života u predanosti Bogu, njegovoj volji i njegovom vodstvu, nastao je album „Mater Eucharistiae“, kojega sestre preporučuju svakome tko želi zaviriti u svijet mira, sabranosti i predanosti Gospodinu.

Izdvojeno
Izvođači