Za laudato.hr piše:

Boris Beck

četvrtak, 17. travnja 2014. Arhiva kolumne

Knjiga o Isusovoj muci i uskrsnuću – na originalan način

Želite li uskrsne blagdane provesti s knjigom koja nije ni teška ni glupa – onda je „Čudesno putovanje Pomponija Flata“ baš za vas. Španjolski pisac Eduardo Mendoza zamislio je sasvim originalnu priču.
Foto: Naklada Fraktura

Antički filozof Pomponije Flat putuje Rimskim Carstvom u potrazi za izvorom mudrosti i gdje god sazna za kakav čudotvoran izvor, napije se na njemu – od čega ima samo stalne probavne smetnje. Iscrpljena i opljačkana pokupe ga rimski vojnici u pustinji i odvedu u Nazaret gdje mu jedan dječak dolazi s neobičnom ponudom. Dječak Rimljaninu ispriča da je njegov otac osuđen na smrt i da će uskoro biti raspet; no otac je jamačno nedužan, pa dječak želi filozofu platiti da istraži slučaj. Čitatelj na svoje nemalo iznenađenje u tom trenutku saznaje da se otac zove Josip, a da je dječak Isus.

Ne želim vam pokvariti otkrivanje ovog krimića, pa ne mogu dalje ništa reći o radnji, osim da je vrtoglava, duhovita, pametna i nimalo blasfemična. Flat je mudar i snalažljiv, ali ne zna ono što znamo mi – da pred njim paradiraju najslavniji likovi na svijetu, od malog Ivana Krstitelja do Marije – a ne zna ni da Josipova optužba u svim pojedinostima odražava buduću Isusovu Muku, pa da je čak s njom i zagonetno povezana.

Mendoza je jedan od najčitanijih španjolskih pisaca, „Čudesno putovanje Pomponija Flata“ prodano je širom svijeta u milijunima primjeraka, a na hrvatskom je objavljeno u nakladi Frakture i izvrsnom prijevodu Dinka Telećana. „Čudesno putovanje Pomponija Flata“ osvježavajuća je novost kad se usporedi s mnogim literarnim prežvakavanjima Evanđelja. Pisci uglavnom dodaju više ili manje detalja novozavjetnoj priči, pri čemu je vrlo čest pad u sladunjavost. Mendoza je pošao vlastitim putem, a u izmišljenoj priči pokazao duboko poznavanje i razumijevanje evanđeoskih motiva. Pri tome je možda najveća majstorija upravo u tome da ono što čitatelj cijelo vrijeme zna – a to je nadnaravna bit svih događaja – filozofu ostaje posve skriveno, zbog čega je osjećaj nakon čitanja knjige mir i vedrina.

Da biste komentirali, prijavite se.