Za laudato.hr piše:

Boris Beck

nedjelja, 07. travnja 2013. Arhiva kolumne

Od sjemenke do Mjeseca

Radovi Denisa Kraškovića su jednostavni i efektni, na tragu pop arta. Ali u toj prividnoj jednostavnosti vrlo su angažirani i duboki, usput ostavljajući dojam veselja.

Svečano zatvaranje izložbe Denisa Kraškovića, jednog od najnadarenijih hrvatskih kipara, održalo se u srijedu 10. travnja u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Demetrovoj 1 na Gornjem gradu u Zagrebu. Izložba se zove "Koka i 3 zrna mjesečeve prašine", a rad po kojem je nazvana  sastoji se od simpatične koke koja kljuca tri prava zrnca mjesečeve prašine! Ovo je posjetiteljima ujedno i jedinstvena prilika da vide pravu mjesečevu prašinu koja inače nije izložena, nego se čuva u fundusu muzeja; zrnca je Titu poklonio američki predsjednik Nixon 1970. kada je posjetio Zagreb.

Koka ukazuje na stalnu preokupaciju Denisa Kraškovića – umjetničko tematiziranje životnja. Njegovi su radovi, primjerice, kit na Jarunu te morž i janje ispred Arena centra u Zagrebu, ali i niz djela u kojima upozorava na izumiruće vrste; jedan od posebno duhovitih je „Spasi ugroženu gljivu“ – igra koja se doista može igrati.

Središnji rad u Prirodoslovnom muzeju je Sv. Franjo koji propovijeda životinjama – simpatično  oblikovanim šarenim bićima što okružuju dobroćudnog sveca. Kršćansko nadahnuće Denisa Kraškovića posebno se očituje u dva vrlo originalna i dojmljiva rada koji pokazuju da suvremena umjetnost može nešto reći i o sakralnim temema, a da ne padne u kič. Jedan od njih je „Dobrota“, a sastoji se samo od pet kruhova postavljenih u prostoru – jedino nedostaju dvije ribe. Drugi je još veličanstveniji u svojoj jednostavnosti: divovska sjemenka iz koje izbija klica, a postavljen je uz jednu austrijsku kapelicu.

Kraškovićevi radovi su jednostavni i efektni, na tragu pop arta. Ali u toj prividnoj jednostavnosti vrlo su angažirani i duboki, usput ostavljajući dojam veselja. Je li bila prvo koka ili jaje, sjemenka ili klica? Svejedno je kada putujemo prema zvijezdama. Put do jednostavnosti doista je kompliciran!

Da biste komentirali, prijavite se.