Za laudato.hr piše:

Boris Beck

subota, 23. ožujka 2013. Arhiva kolumne

Osobni doživljaj vjere u Križnom putu

„U Križnom putu izrazio sam svoj osobni doživljaj vjere“, izjavio je renomirani hrvatski kipar Nikola Džaja čijih je četrnaest postaja izloženo u kapelici HKS-a u Zagrebu.

„U Križnom putu izrazio sam svoj osobni doživljaj vjere“, izjavio je za IKU renomirani hrvatski kipar Nikola Džaja čijih je četrnaest postaja – načinjenih nanošenjem gipsa kistom – izloženo u Sveučilišnoj kapelici Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu.

Džaja je rođen 1959, diplomirao je na Odsjeku za kiparstvo ALU u Sarajevu 1984. u klasi Koste Angelija Radovanija, a od 1997. radi na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Njegovo veliko iskustvo - djela mu se nalaze u javnim prostorima, galerijama i muzejima te u privatnim zbirkama, a sudjelovao je i na nekoliko međunarodnih kiparskih simpozija – vidi se i u ovim skulpturama, dojmljivima unatoč njihovim malenim dimenzijama.

Neke su postaje posve originalne, primjerice scena raspeća u kojoj se iznad križa nalazi težek oblak iz kojeg izbijaju munje nalik čiljcima čavala; neke su iznimno dinamične, poput postaje u kojoj Isus prima na sebe križ, kada je uspravnost križa naglašena kopljima vojnika; neke su pak vrlo dramatične, poput prizora u kojima Isus susreće svoju majku, jeruzalemske žene i Veroniku, kako kaže i Daniela Matetić Poljak u predgovoru kataloga izložbe: „Dok tradicionalno predočavanje svake postaje nastoji izdvojiti onaj segment događaja koji kod vjernika može pobuditi najjaču empatiju prema Kristovoj muci, Džaja im pristupa kao prema zasebnim scenama u kojima ga prije svega zanima predočavanje emotivnog naboja.“

Dramatika postignuta spajanjem ikonografskih danosti i osobnog doživljaja iznimno je uspjela u sve tri postaje Isusova pada, kao i u prizorima pribijanja na križ i raspeća. No vrhunac originalnosti umjetnik je ostavio za kraj. „Posljednja postaja s temom Krista kojeg polažu u grob otkriva potpuno novo promišljanje teme. Džaju ne zanima sam čin polaganja u grob, već trenutak neposredno prije Uskrsnuća. Kristovo tijelo leži u zatvorenom grobu, dano u nadzemaljskom spokoju. Kamen koji zatvara grob je pomičan, kroz perforaciju u njemu prodire Svjetlo. Čini se kao da će samo Uskrsnuće uslijediti pred našim očima“, riječi su Daniele Matetić Poljak.

Na otvorenju izložbe prorektor HKS-a za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Emilio Marin zahvalio je autoru što je podario mogućnost, da se “zahvaljujući njegovom Križnom putu uroni u misterij korizme“.

Križni put Nikole Džaje može se pogledati do petka, 29. ožujka.

Nadajmo se da će ovaj fantastični Križni put uskoro negdje zaživjeti i u svojoj punoj veličini, u stvarnom prostoru, da bi preko njega u misterij Kalvarije uronilo što više ljudi.

Da biste komentirali, prijavite se.