Crtica o korijenu i posljedicama antipoduzetničkog mentaliteta u Hrvatskoj

S kritičarima ekonomskog stanja u Hrvatskoj slažem se jedino u tome da je stanje iznimno loše. Ali loše je jer je premalo kapitalističko, a ne zato što je „neoliberalno“. Naša ekonomija se temelji na odlukama državnog establišmenta koje nema ni znanja ni operativne mogućnosti, a u konačnici ni razloga da vodi ekonomsku politiku na konkurentskim tržištima. Posljedica toga je da je cijela naša ekonomija u službi državnog aparata, umjesto da je obrnuto.
22. listopada 2013.

Crtica o Ekonomiji zajedništva

Ekonomija zajedništva je treći put koji traže ekonomisti, špekulanti, bankari i prosvjednici; put između potpune kontrole i potpune slobode...
12. lipnja 2013.

Utemeljenost prava na privatno vlasništvo

Svakim danom sve je veći broj ovrha nad domovima, agresivno se najavljuje uvođenje novog poreza na imovinu, PDV-a na nekretnine i ekstremnih progresivnih poreznih stopa. Prije razmatranja uzroka i plodova tendencije odvajanja vlasništva od pojedinaca pogledajmo koje je mjesto privatnog vlasništva u našoj antropološkoj strukturi.
13. svibnja 2013.

Papa siromašnih

Jedna od najvažnijih dosadašnjih poruka pape Franje vezana je za ekonomske nejednakosti, nepravde i ostale plodove grijeha srebroljublja.
03. travnja 2013.

Danak centralizacije – od stečaja Gredelja do generala u Haagu

Presuda našim generalima u petak 16. studenog bit će velik korak naprijed ili pak velik korak nazad u orijentaciji svijeta prema dostojanstvu čovjeka kao temelju pravednosti.
15. studenog 2012.

Čileanski reformator: Odvojio sam državu od mirovinskog sustava

"Hrvatska treba otvoriti brži put investitorima! Turizam je potencijal, ali mora raditi cijelu godinu. Hrvatsku sam zavolio 1995. i otad joj se redovito vraćam."
20. kolovoza 2012.

Nova kolumna "Mirovinski sustav"

Na portalu Biti u vezi - laudato.hr uskoro ćete moći čitati kolumne dr. José Piñere, najpoznatijeg svjetskog zagovaratelja privatizacije javnih mirovinskih sustava. Dr. Piñera čileanski je ekonomist i intelektualac, koji je poznat kao izumitelj čileanskog privatnog mirovinskog sustava.
01. kolovoza 2012.

Okovi modernog sužanjstva

U ekonomskom smislu čovjek je slobodan ako je financijski neovisan, a financijski je neovisan samo ukoliko posjeduje određenu imovinu i dovoljno sredstava za njeno održavanje u funkciji.
31. listopada 2012.

Mirovinski sustav kao temelj ekonomskih reformi

Neodrživost mirovinskog sustava temeljen na međugeneracijskoj solidarnosti postaje sve jasnija, posebice u europskim zemljama koje su u najvećoj mjeri pogođene starenjem stanovništva.
13. srpnja 2012.
Prikazujem rezultate 1-10 (od 13)
 |<  < 1 - 2  >  >|