Za laudato.hr piše:

Slavko Nedić

utorak, 04. veljače 2014. Arhiva kolumne

Glazbeni pogled na 2013. godinu - 2. dio

Godina Gospodnja 2013. je iza nas. Društveno, ekonomski i politički uglavnom nije vrijedna pozornosti, ali ju ipak ne bih mijenjao za goru. Izborili smo se za nešto što je samo po sebi normalno ili možda ipak nije, pa smo i u Ustav morali napisati da je brak zajednica muškarca i žene a sve drugo je ipak nešto drugo. Drugi nastavak "Glazbenog pogleda na 2013." bit će rezerviran za jubilarce s 20 i 15 godina.
Foto: kelleytunes.blogspot.com

25 godina koncerta „Božić u Ciboni“

Prvi koncert pod nazivom „Božić u Ciboni“ održan je 1989. godine na inicijativu tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Franje Kuharića. Organizatori koncerta su bili KK "Cibona", Hrvatska radio televizija te Glas Koncila. Koncert, kao što mu samo ime kaže sadržavao je uglavnom obrade tradicionalnih skladbi najčešće u izvedbama poznatih imena hrvatske zabavne i pop glazbe. Čisti prihod koncerta namijenjen je obnovi zagrebačke katedrale. Ako se uzme u obzir činjenica da je svake godine pored najmanje petnaestak solista na koncertu nastupilo i više od tisuću pjevača amatera iz mnogih župa zagrebačke nadbiskupije onda to znači da je u ovih 25 godina nastupilo više od 30 000 izvođača. Ovaj koncert ima i iznimnu medijsku važnost te je jedan od najgledanijih programa Hrvatske televizije ne samo u domovini nego i u svijetu.  
I ovogodišnji jubilarni 25. "Božić u Ciboni" održan je na sv. Stjepana 26. prosinca u Košarkaškom centru Dražen Petrović. Organizatori su ponovno bili KK Cibona, Zagrebačka nadbiskupija, Grad Zagreb i HRT. Na ovom jubilarnom koncertu nastupili su: Ex Zvjezdice, Singrlice, Jasna Zlokić, Ivan Mikulić, Boris Ćiro Gašparac, Ivanka Boljkovac, Vitomir Marof, Danijela  Pintarić, Josipa Lisac, Đani Maršan, Tomislav Brajša, Andrijana Baković zatim mama i kćer Lidija Horvat Dunjko i Antonija Dunjko te Krunoslav Kićo Slabinac koji je nastupio i na prvom koncertu 1989. godine. Kako je koncert bio u znaku obitelji program su dodatno obogatile i glazbene obitelji Kovačić i Foretić. Zanimljivo je da se obitelj Foretić predstavila u čak tri generacije - roditelji, četiri sina i kći te dvije snahe i troje unučadi. Izvođače je pratio Revijalni orkestar HRT-a pod ravnanjem Zdravka Šljivca. Kao i svake, tako i ove godine koncert je blistao sjajnim izvedbama naših solista u pratnji zbora od oko 1500 ljudi kojeg su činili: djeca Dječjeg vrtića "Marija Petković", Prve katoličke OŠ, grada Zagreba, Stepinčevi mališani, Mješoviti zbor zagrebačke župe sv. Barbare "Panis Angelicus" te članovi folklornih društava. Uz neumornu Lejdi Oreb koncert je vodila i obitelj Baran: Tanja, Tomislav te kćer Ana.

20 godina djelovanja na Cro sacro sceni

Dvadeset godina kontinuiranog rada na području hrvatske duhovne glazbe, što znači da su svoj glazbeno-duhovni put započeli ratne 1993. godine, obilježila su četiri zbora: Izvor iz župe sv. Josipa u Zagrebu, Maranatha iz zagrebačke župe BDM Žalosne u Španskom, Stijene iz župe sv. Petra Apostola Zaprešić 1 te zbor Bolji svijet iz franjevačke crkve Sv. Katarine u Krapini.

20 godina zbora Izvor

O zboru Izvor uglavnom se sve zna. Vrijedni su i aktivni a i dovoljno dobri da ih zovu na sve strane stoga se u svojoj biografiji mogu pohvaliti da su nastupali s mnogim poznatim imenima ne samo hrvatske (Oliver Dragojević, Ivo Gamulin, sestre Husar, Radojka Šverko, Neno Belan, Ivana Kindl …) nego i svjetske glazbene scene (Gloria Gaynor, Deborah Woodson …). Objavili su samo tri albuma „Izvor“ (2003.), „IZVORni Božić“ (2007.) te „Izvor Live 20 godina“ (2013. godine) koji je ustvari snimka njihovog rođendanskog koncerta održanog povodom 20 godina djelovanja. Iza njih su također i četiri adventsko božićna skazanja: „Božićna priča“ (2002.), „Velike pustolovine tri kralja“ (2005.), „O kad ćeš dojti (2006.) i „Naš glas za kolendu“ (2009.) koji su toliko dobri da je prava šteta što ih Izvor u suradnji s nekom televizijom nije trajno zabilježio. Ipak plod tih skazanja koja su imala i velike elemente etno mjuzikala, je album „Izvorni Božić“ na kome se nalaze neke od pjesama koje je Izvor „iskopao“ iz velikog blaga hrvatske adventsko-božićne glazbene literature. Ostat će svakako zapamćeni i po nastupu na TV Show „Do posljednjeg zbora“ gdje su svojom jednostavnošću i iskrenošću, protkanu vrlo visokom dozom profesionalnog pristupa i izričaja, naprosto mamili ne samo publiku nego i žiri. Možda bi bili i pobjednici da su se u finalnom nadmetanju odlučili izvesti neku atraktivniju umjesto vlastite autorske duhovne skladbe meditativnog karaktera. A možda baš i zbog toga za mnoge oni su ostali pobjednici.
Ono što ja osobno posebice cijenim kod zbora Izvor sažeo sam u rečenicu: „Izvor je mali zbor, koji je postao veliki zbor ali je i dalje ostao mali zbor“. Pojašnjenjem ove rečenice dobiva se prava slika o njima. Oni su mali crkveni zbor koji je svojim kontinuitetom te marljivim radom postao veliki i cijenjeni zbor vrijedan pažnje i respekta ali im slava i svi ti nastupi nisu „lupili u glavu“ nego su i dalje ostali mali župski zbor mladih koji bez obzira na obveze i nastupe ipak i dalje svake nedjelje predvodi pjevanje u 11,30 na misi mladih u crkvi sv. Josipa Radnika na Trešnjevci.


20 godina zbora Marantha

Župni zbor mladih Maranatha je prije 20 godina u župi Blažene Djevice Marije Žalosne u zagrebačkom naselju Špansko pokrenuo tadašnji kapelan Ivan Tompić. Od prije 13. godina zbor vodi sadašnji voditelj Matija Škvorc uz svesrdnu pomoć orguljaša i klavijaturiste Mate Matoševića. U zboru ih ima uglavnom oko četrdesetak osoba raznih uzrasta od srednjoškolaca, studenata do  radničke mladeži. Kažu da im je primarna zadaća glazbeno oblikovanje liturgije u matičnoj crkvi ili laički rečeno – pjevanje na misi. Dakle, svake nedjelje u svojoj župi predvode pjevanje na večernjoj svetoj misi. Najčešće izvode liturgijske skladbe te duhovne šansone u vlastitim aranžmanima. Na repertoaru također imaju i glazbu klasičnih skladatelja poput Mozarta, Händela i Bacha, a drag im je i gospel te negro spiritual glazba. Uz pjevanje na svetoj misi i sudjelovanje u životu župe, povremeno nastupaju i u drugim župama,  raznim humanitarnim događajima, susretima mladih te na festivalima i koncertima duhovne glazbe kao što su: "Stepinčeve note", "Korizma u Katarini", "Juraj Fest", "Božić u Ciboni" i sl. Maranatha od 2005. godine redovito organizira koncert pod nazivom „Ding Dong“ koji se održava svake godine sredinom siječnja, a na ovogodišnjem su obilježili ne samo deseto izdanje koncerta nego i dvadesetu obljetnicu djelovanja. Skraćenu verziju  rođendanskog koncerta održali su sredinom siječnja u emisiji Sacro ritam Hrvatskoga katoličkog radija.
Zbor Maranatha je 2003. godine objavio i jedan live adventsko-božićni album „Zdravo budi mladi Kralju“ a sudjelovali su i na kompilaciji „U susret Božiću 1 – adventske pjesme“.

20 godina zbora Bolji svijet

I zbor Bolji svijet osnovan je prije dvadeset godina na inicijativu fra Jakova Ripića u franjevačkoj crkvi Sv. Katarine u Krapini. Krenuli su kao Zbor mladih Krapina, kasnije mijenjaju ime u FRAMA Krapina, a potom uzimaju ime Bolji svijet. Zbor je vrlo aktivan u župnom pastoralu te pored redovitog animiranja pjevanja na  nedjeljnoj večernjoj misi organiziraju i razne koncerte i humanitarne akcije. U svoje redovite aktivnosti ubrajaju i tradicionalne koncerte za Božić i Uskrs. Zbor je također osnivač i organizator Krapina festa, festivala duhovne glazbe koji se od 1997. godine održava u Krapini a okuplja izvođače iz raznih krajeva Lijepe naše i dijaspore. Svojim dugotrajnim djelovanjem dali su pečat glazbeno duhovnom životu Krapine i Zagorskog kraja stoga im je 6. prosinca 2013. u sklopu obilježavanja Dana grada Gradsko vijeće dodijelilo Povelju grada Krapine "za osobiti doprinos u izgradnji zajedništva te društvenog i kulturnog života grada Krapine". Obljetnicu 20 godina postojanja proslavili su na tradicionalnom božićnom koncertu koji je održan 26. prosinca u crkvi Sv. Katarine u Krapini. Zbor Bolji svijet, na žalost nije snimio nijedan album ali iza sebe ima nekoliko pjesama s kojima se predstavljao na Krapina festu.
Tijekom proteklih 20 godina kroz zbor prošlo oko 200 članova. Dugogodišnji voditelj zbora bio je i krapinski glazbenik i kantautor Ivan Benc a zadnjih nekoliko godina zbor vodi njegova sestra Marija Benc.

20 godina zbora „Stijene“  

Zbor Stijene za sebe kažu: „Mi smo zbor Stijene i na tim stijenama gradimo župnu zajednicu svoju“ i to već 20 godina. Djeluju u župi sv. Petra Apostola Zaprešić 1, gdje animiraju pjevanje na nedjeljnoj misi u 12 sati, a pored toga su aktivni i u drugim župskim događanjima. Zbor ima 6 svirača te oko 40-ak pjevača, uglavnom krizmanika, srednjoškolaca, studenata i radničke mladeži. Voditeljica zbora je Jana Blažanović, studentica muzičke akademije u Zagrebu. Kroz proteklih 20-ak godina Stijene je činilo mnoštvo kamenčića koji su stvorili jednu čvrstu stijenu povezanu mnoštvom nezaboravnih prijateljstava, kumstava i nekoliko uspješnih brakova. Samozatajni zbor Stijene su aktivni ne samo u župi nego vrlo uspješno nastupaju na mnogim koncertima i smotrama zborova. S posebnim ponosom ističu da svaka tri mjeseca pjevaju srijedom u 17 sati na Misi u Klajićevoj bolnici za djecu. U tom projektu uz njih još aktivno sudjeluje 11 zagrebačkih zborova mladih.
Svoj 20. rođendan proslavili su velikim koncertom koji je održan u 20 sati 8. lipnja 2013. u crkvi Sv. Ivana Krstitelja a na kome su se zajedno okupili i pjevali nekadašnji i današnji kamenčići (i pokoji kamen) iz dvadesetogodišnje Stijene. Koncert je bio odličan prepun mladenačke energije i glazbenog entuzijazma i moram priznati da je prava je šteta da zbor Stijene, s obzirom na potencijal koji imaju, iza sebe nisu ostavili i snimljeni trag u vidu barem jednog albuma.

Zasigurno po našim crkvama ima još jako puno zborova koji samozatajno slave Boga po dvadeset i više godina, ali zbog raznoraznih razloga iza njih ostaje samo trag zapisan u nebesima i srcima onih koji ih slušaju. Stoga molim sve zborove koji se pronalaze u ovome, neka mi se jave na Hrvatski katolički radio u emisiju Sacro ritam pa ćemo pronaći neki način da široj javnosti prezentiramo i njihov rad.  
 

Da biste komentirali, prijavite se.