Za laudato.hr piše:

Slavko Nedić

četvrtak, 06. veljače 2014. Arhiva kolumne

Glazbeni pogled na 2013. godinu - 3. dio

Treći dio kolumne posvećen je 15 godina emisije Sacro ritam koja se emitira u programu Hrvatskog katoličkog radija. Emisija Sacro ritam uz to što redovito prati događanja sa Cro sacro scene poput festivala duhovne glazbe, najave koncerata, promocije albuma, izvođača i zajednica mladih, sudjelovala je i u stvaranju glazbenih projekata.
Foto: Sacro ritam

15 godina emisije Sacro ritam

I premda 15 godina, posebice u odnosu na 30-u i 40-u i nije neka velika obljetnica, ipak 15 godina kontinuiteta radijske emisije koja ne samo da najavljuje i prati, nego je i inicijator mnogih događanja na Cro sacro sceni, zavrjeđuje pozornost. U petak 26. lipnja 1998. godine u programu HKR-a svoj radijski put započela je emisija Sacro ritam. Prvu stalnu ekipu Sacro ritma činili su: voditelj Tomislav Meštrović,  tonski realizator Mario Kurtović te autor i urednik emisije Slavko Nedić. Od milja su se prozvali Sacro ritam orkestar. Nakon prve sezone emisija je s petka prebačena na četvrtak i od tad se redovito emitira u terminu od 20.30 do 22 sata.

Za prvi rođendan emisije priređen je, do tada a i do sada, najveći koncert duhovne glazbe Crkve u Hrvata „Cro sacro Maksimir 1999.“ koji je na otvorenom, u zagrebačkom parku Maksimir održan 19. i 20. lipnja 1999. godine. Geslo koncerta je bilo „U Bogu je snaga mir“ a realiziran je, po uzoru na ljetne glazbene festivale, kao veliki koncert duhovne glazbe na otvorenom (open air koncert) te je stoga i nazvan “Cro sacro Woodstock”. Na koncertu je nastupilo oko 60 izvođača iz raznih krajeva Hrvatske i dijaspore, raznih glazbenih smjerova (od šansone, pop-a, gospela, tamburaša, jazz-a, do hard i heavy rock-a) te raznih vremenskih razdoblja od samih početaka (grupe Quo vadis i Zora) do mladih sastava i izvođača koji tek dolaze poput Kristine, Zvonka Palića, Božja slava banda i drugih. Koncert je imao i ekumenski karakter budući da su na njemu nastupali ne samo katolici nego i baptisti, adventisti te pripadnici još nekih reformiranih crkava. Uz Sacro ritam u organizaciji koncerta aktivno se uključio i Centar za kulturu i informacije Maksimir odnosno Tomislav Buntak, ravnatelj Centra.

Pokušaj reprize (Cro sacro Maksimir 2001.) bio je dvije godine kasnije (17. lipnja) na istom mjestu. Koncert je u 13 sati otvorio urednik emisije Slavko Nedić a Gospod ga je pol sata kasnije zatvorio. Naime odmah nakon nastupa Electro spitirusa na pozornicu se popeo sastav Libertas za čijeg nastupa je doslovce u pet minuta od sunčanog vremena uslijedilo veliko nevrijeme i dvosatni pljusak te je koncert prekinut. Na tom koncertu su kao posebni gosti trebali nastupiti i zbor Wienna Gospel Choir koji su samo za tu priliku došli iz Beča. Zbog nemogućnosti nastupa u Maksimiru održali su cjelovečernji koncert u crkvi Navještenja BDM U Velikoj Gorici.

Nošeni izrekom „što je sigurno je sigurno“, već tradicionalni rođendanski koncert emisije Sacro ritam koji se održava svake dvije godine preseljen je u prostorije HKR-a. Tako je za peti rođendan emisije održan prvi koncertni hrvatski radijski festival pod geslom „250 minuta za 250 emisija“. Emisija je započela već u 17.30 sati a trajala je do jedan iza ponoći te uvelike premašila predviđenih 250 minuta. Program se emitirao iz dva studija HKR-a u kojima su goste dočekivali domaćin i urednik emisije Slavko Nedić te za tu priliku dodatni voditelji Damir Kopriva i Tanja Popec. U glazbenom dijelu nastupilo je 30-ak izvođača duhovne glazbe te posebni gosti: biskupi mons. dr. Vlado Košić i mons. Ante Ivas, zatim Tanja Baran, fra Ivan Matić, Meri Cetinić te članovi grupe Žeteoci. Bila je to uistinu prava radijska fešta koja je okupirala velik dio hrvatskog radijskog etera budući da je emisiju preuzimalo čak  11 radio postaja. Spomenimo neke: Mir Međugorje, Primorski radio, Radio Marija, Radio Marija Bistrica, Hrvatski radio Orašje, Radio Valpovština, Radio Grubišno polje, Radio Varaždin i drugi.

Još jedna velika fešta priređena je povodom jubilarne 500-te emisije, koja ustvari i nije bila prava 500-ta emisija. Naime jednoglasnom odlukom urednika emisije nakon 499. održana je 501. s obećanjem da će jubilarna slavljenička 500-ta biti održana jednog dana kad za to bude vremena. I tako 1. listopada 2009. godine s najavom: „Slušatelji dragi i bez obzira što je emisija prošli četvrtak bila 556 evo danas konačno i dugo najavljivano 500-to izdanje emisije Sacro ritam“. Bilo je to ustvari dvostruko rođendansko slavlje: 500-to izdanje emisije Sacro ritam i 8. obljetnica internet stranice Duhovna scena, tada najpoznatijeg web portala hrvatske glazbeno-duhovne scene. U programu su uz prve suradnike emisije Tomislava Meštrovića i Maria Kurtovića te Nikolu i Tomislava Uroića s Duhovne scene, sudjelovali (barem na domjenku) skoro svi dotadašnji tonski realizatori. U glazbenom dijelu su sudjelovali: Željka Marinović, Čedo Antolić, vlč. Ljubo Vuković, Apostoli mira, Zakon neba, Maja Tadić, Božje ovčice, grupa RiM te Rafael Dropulić Rafo.

9. ožujka 2006. godine u emisiji Sacro ritam je održan prvi bilokacijski intervju u povijesti hrvatskog radijskog novinarstva. Naime voditelj emisije Slavko Nedić iz studija HKR-a razgovarao je sa Slavkom Nedićem i Davorom Terzićem koji su se nalazili u Klovićevim dvorima na promociji Davorovog albuma „Put povratka“.  

Emisija Sacro ritam nije samo pratila, predstavljala i najavljivala događanja sa Cro sacro scene poput festivala duhovne glazbe, najave koncerata, promocije albuma, izvođača i zajednica mladih nego je sudjelovala i u stvaranju mnogih inicijativa i akcija poput: „Naša misa“, „Advent u novom ruhu“, „Popularni Porin“ te stvaranje „Cro sacro“ etikete.

I za kraj, kad smo kod jubileja 15 godina postojanja emisije Sacro ritam, ponovno je proslavljen malo drugačije od uobičajenih rođendanskih tuluma, pokretanjem sestrinske emisije Kristonalitet na DMC televiziji. Tako je hrvatska duhovna scena uz radijske emisije Sacro ritam na Hrvatskom katoličkom radiju i Pop sacro val na radio postaji Mir Međugorje dobila i televizijsku emisiju koja se emitira petkom u 14 sati, a reprize su subotom u 17.30 te nedjeljom u 12 sati. 

Da biste komentirali, prijavite se.