Za laudato.hr piše:

Slavko Nedić

nedjelja, 09. veljače 2014. Arhiva kolumne

Glazbeni pogled na 2013. godinu - 4. dio

Za kraj ovog serijala o obljetnicama 2013. godine ostavio sam veliki jubilej: „50 godina Glasa Koncila“ koja se na prvi pogled i ne čini temom jedne glazbene kolumne. Međutim, ako uzmemo u obzir da je Glas Koncila u tih 50 godina u svojoj bogatoj nakladničkoj djelatnosti pozornost posvećivao i glazbenim izdanjima onda je to prilika da se i o tom segmentu nešto progovori.
Foto: www.novilist.hr

50. godina Glasa Koncila  

Glas Koncila objavio je 26 albuma. Brojčano gledajući to i nije neka velika brojka međutim kad se pogledaju naslovi oni uistinu zaslužuju svaki respekt.

Prvo glazbeno audio izdanje Glasa Koncila bio je album „To nije tajna“ bogoslovnog sastava Žeteoci. Bila je to druga LP ploča rock glazbe u tadašnjoj državi Jugoslaviji, objavljena za Uskrs 1969. godine, samo nekoliko mjeseci nakon prve, „Naši dani“ Grupe 220.  koja je objavljena za Božić 1968. Ta ploča i danas ima kultni status i predstavlja diskografski raritet. Ploča je doživjela 3 LP  i bezbroj kasetnih izdanja u Hrvatskoj te čak i licencno izdanje u Švedskoj. Četrdeset godina kasnije Glas Koncila uz pomoć Cro sacro etikete Hrvatskoga katoličkog radija i Croatia Recordsa objavljuje konačno i CD izdanje albuma koje sadrži remasterizirane snimke LP „To nije tajna“ te kao bonus i skladbe „Marija Majka“ i „Majka Bistrička“ koje su Žeteoci 1971. godine snimili na zasebnoj singl ploči. Slijedeće glazbeno izdanje Glasa Koncila bila je singl ploča  „Tiho tiše“ dječjeg zbora sv. Josipa iz Zagreba koja je na međunarodnom dječjem festivalu „Unda Sevilla“ 1977. godine osvojila prvo mjesto. Uslijedilo je diskografsko zatišje sve do 1984. godine kada, nakon višestruke pobjede na Uskrs festu 1983. Glas Koncila slijedeće godine objavljuje kasetu grupi Karizma pod nazivom „Pobjednici smrti“ a godinu dana kasnije (1985.) i još jednim pobjednicima, grupi Kefa, nazvanu po pobjedničkoj pjesmi Uskrs festa 1984. godine „Radost postojanja“. Još jedan album grupe Kefa pod nazivom "Put ljubavi" Glas Koncila objavljuje 2004. godine.

Glas Koncila je objavio i tri albuma Željke Marinović:„Ljubav što ne prolazi“ (1997.) u suradnji s Hrvatskim katoličkim radijem, zatim „Marijanske pjesme“ (1998.) te Porinom nagrađeni album „Želim ti dati najbolje“ (2000.) čije nakladništvo zajednički potpisuju Glas Koncila, Hrvatski katolički radio te tvrtka Mari. Iste 2000. godine, u koprodukciji Glasa Koncila, HKR-a te  AnimaTona  izlazi album „Kralju svemira“ dua Anima iz Koprivničkih Brega. Bilo je to posljednje diskografsko izdanje neumornog Vlade Dolenca koji se na žalost, godinu dana kasnije preselio Gospodinu. 2001. godine objavljen je album „Zašto, o Bože“ koji sadrži meditacije ali i uglazbljene stihove dr. Tomislava Ivančića u izvedbi Ivana Ivice Percla. Glas Koncila je objavio i prva dva albuma zbora Izvor: „Izvor (2003.) i „IZVORni Božić“ (2007.) zatim „Jutro“ Čede Antolića (2004.) te „Vjeran si vjernima“ vlč. Ljube Vukovića (2010.).

Što se tiče klasične duhovne i zborske glazbe Glas Koncila je objavio albume: „Tebe tražim“ Bogoslovnog okteta (2002.), „Christus factus est pro nobis“ zbora Vox cordis (2004.), „Svećenička pjevačka služba, Euharistijska slavlja - Vazmeno trodnevlje“ (2005.). U suradnji s Udrugom Aulos Glas Koncila je objavio tri albuma maestra Anđelka Igreca: „Pashalne slike“ i „Može se živjet' od ljubavi“ (2008.), te album „Kyrie“ (2010.) koji je osvojio nagradu Porin 2011. godine za najbolji album duhovne glazbe. U koprodukciji s Orfejom 2003. godine objavljen je serijal pod nazivom „Hrvatske pučke crkvene pjesme“ koji sadrži 6 CD-a na kojima se nalaze crkvene pučke popijevke iz raznih kraljeva Lijepe naše. U suradnji s Aquarius Recordsom objavljen je i album marijanskih skladbi pod nazivom „O, mila Majko nebeska“ (2009.) u izvedbi folklornog ansambla Ivan Goran Kovačić.  

I za kraj spominjem još dva izdanja koji pored CD-a sadrže i pjesmaricu s notnim materijalima: „Mučenice vjernosti“ na kome se nalaze pjesme i Misa u čast Drinskih mučenica te pjesmaricu i čak 3 CD-a pod nazivom „Zajedno u Kristu“ s 40 odabranih skladbi Luke Balvana.

Više o izdanjima Glasa Koncila možete pročitati u magazinu Prilika (Glasa Koncila) br. 10, 2013. godine na strani 14.

Da biste komentirali, prijavite se.