Za laudato.hr piše:

s. Marija Pia Tadijanov

četvrtak, 28. lipnja 2018. Arhiva kolumne

U Tvoje ime, a bez Tebe ili kako je Istina dobila tri točke

'Mogu li priznati da samo s Tobom mogu doći do punine, jasnoće, mudrosti…?'
Foto: pixabay.com
U posljednje me vrijeme nosi pomisao na Isusovo Ime. ''To ime Krista, Kralja mog…“ veli pjesma. Ima nešto u tom Imenu. Nešto tako snažno i moćno da te ponese na vrhunce gdje odjekuje Njegov Glas. Na mjesta tišine gdje se osjeti Njegov dah. Uz svijetlost koja ne zasljepljuje, a odmara oči, uz vjetar koji puše, ali ne štipa za lice. Ta mjesta – mjesta milosti, u tvom i mom srcu, mjesta su naših najvećih dubina. Mjesta su gdje i tebe i mene Bog promatra i vidi kakvi jesmo. To je mjesto gdje i ti možeš biti svoj – ona preslika Božjeg lica koje se želi utisnuti u tvoje srce i dati ti mir i spokoj.
 
Rijetko mi dođemo na ta mjesta. Često ta mjesta ni ne tražimo u sebi, ni ne pokušavamo otključati vrata Svetišta jer smo prezauzeti obavezama, preopterećeni odnosima, prezabrinuti za ono sutra, preogorčeni na ono jučer. I ostaje nam naša istina, koja u takvim okolnostima poprima tri točke (…)
 
Ali gledaj sad ovo, ti veliš da si Božji, da si Njegov, da u Njegovo Ime živiš, po Njegovoj zapovijedi, smatraš se pravednim, ispravnim, dobrim i svoje viđenje stvari, svoju istinu – doživljavaš ispravnom, bez potrebe mijenjanja ili preispitivanja. Niječeš mogućnost svoje neispravnosti i nepotpunosti informacija, shvaćanja, razumijevanja ili viđenja stvari i ''tupiš“ po svome. U svojoj istini ti si svoj subjekt, a drugi su ili paraziti ili dobre bakterije. A ti, kao sam svoj svemir, osjećaš se dovoljno bitnim da druge sudiš prema onome kako ih doživiš – da ugrožavaju tvoj ego, tvoje namjere, ili da ti podilaze, hvale te i uvijek podsjećaju kako si veliki vjernik, dobar čovjek… ali znaš…
 
Svi mi imamo svoje Pilate koji nas osuđuju, svoje Kajfe koji nas ismijavaju, svoje Jude koji se okreću od nas, svoje Petre koji nas zataje, svoje prijatelje koji nas napuste kada nam je to najpotrebnije, ali svatko od nas ima i svog Šimuna koji olakšava teret, svoju Veroniku koja ublažava težinu, svoju Mariju koja se spušta do nas i ide s nama, svog Ivana koji je vjeran bez obzira na našu jakost ili slabost. Svi mi imamo svoju istinu sa svima njima u njoj, ali svaki lik iz te naše priče ima i svoju istinu… i katkad, u namjeri spašavanja ''svijeta“, kao neki superjunaci, postajemo previše usmjereni na svoje namjere da bismo vidjeli ljude oko sebe, a katkad postajemo neshvaćeni sa svojom istinom, jer i najbolje namjere ljudi tumače krivo.
 
Svaki naš pokušaj činjenja dobra mogu iskriviti, ali i svaki pokušaj mi možemo iskriviti… No,  znaš što oslobađa?! - Tvoje prihvaćanje Istine s tri točke… Jer jedina apsolutna istina je ta da je Sin Božji došao na zemlju iz ljubavi i umro za čovjeka iz ljubavi prema njemu. Osim te Istine, sve naše istine su relativne i nesavršene dok se ne preslikaju na Istinu koja je apsolutna. A ta je Istina sadržana u jednom Imenu… To Ime, Ime je koje nas oslobađa da možemo barem milimetar svoje istine gledati kroz apsolutnu Istinu, Istinu Imena Isusova. I svaki naš pokušaj gledanja situacije očima te istine, priznanje je da je naša istina nepotpuna bez Njega, da naša istina ima tri točke koje On nadopunja, ispunjuje, preobražava.
 
I onda se pitam i molim zajedno s tobom… Mogu li prihvatiti svoju nepotpunost bez Tebe?
 
Mogu li staviti u pitanje svoje sudove i viđenja situacija?
 
Mogu li priznati da samo s Tobom mogu doći do punine, jasnoće, mudrosti…? Mogu li povjerovati da Ti znaš bolje od mene i da Ti je stalo više nego meni do mene i mog rasta…?
 
Hoću li Ti već jednom dopustiti da me oblikuješ, da me mijenjaš i vodiš kroz situacije života koje mi nisu i ne moraju biti jasne…
 
O, hoćeš li me prepoznati Isuse u svome Kraljevstvu kao svoga? Hoćeš li mi moći reći da sam govoreći ''Gospodine, Gospodine“ doista i bila s tobom…hoće li me moje istina dovesti bliže Tebi ili dalje od Tebe? Hoću li moći doista biti s Tobom, u Tvoje Ime i za Tebe sada i kroz cijelu vječnost?
 
Ostaje mi samo nada…Sveta nada…i iščekivanje Tvoje blizine… (a sve s tri točke u nizu)
 
 
Da biste komentirali, prijavite se.