Promocija albuma "Možeš nebo dotaći"

Duhovni sastav «Apostoli mira», jedan od vodećih sastava na hrvatskoj glazbenoj duhovnoj sceni, predstavio je novi nosač zvuka album «Možeš nebo dotaći» u utorak, 3. prosinca, u zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija. Naslov novog albuma «Apostola» ujedno je i naslov pjesme s kojom su ove godine osvojili prvo mjesto na najstarijem festivalu hrvatske duhovne glazbe u Hrvatskoj - Uskrs festu.
utorak, 03. prosinca 2013. u 11:36

«Apostoli» su do sada objavili albume: „Vjera moja nosi me“, „Savez ljubavi“, „Ljubav svih vjekova“, i „O. James Manjackal i Apostoli mira u Lisinskom“.

«Možeš nebo dotaći» peto je u nizu uspješnih izdanja mladog duhovnog sastava, čiji članovi dolaze iz Mađareva, Koprivnice i Zagreba. Na početku koncertnog predstavljanja novoga albuma, izdanog u nakladi Laudata, u kazalištu Komedija premijerno je prikazan spot za pjesmu «Kraljice Hrvata», nastalu za ovogodišnji festival marijanskih duhovnih pjesama u Molvama. Pjesmu je skladao Viktor Kesler, a spot koji simbolično ujedinjuje Gospina svetišta u Hrvatskoj režirao je Filip Vukina.

Koncertno predstavljanje albuma «Možeš nebo dotaći» započelo je pjesmom «Duše Sveti, dobrodošao», čime su članovi sastava već na početku pokazali da sve što rade na polju duhovne glazbe rade uz molitvu te da pjesmama, izvedbama i nastupima žele prvenstveno posvjedočiti svoju vjeru i pronositi je djelima. Iz tog razloga koncertno predstavljanje novog albuma «Apostola» imalo je i humanitarni karakter. Prihodi od ulaznica donirani su udruzi Ivančica iz Zaprešića, koja promiče kvalitetu života osoba s posebnim potrebama, a okuplja roditelje osoba s posebnim potrebama, braću, sestre, skrbnike, prijatelje, volontere i stručnjake. Za daljnje razvijanje i širenje svoga djelovanja udruzi Ivančica pomoć je dobrodošla. Voditeljica koncerta, radijska novinarka i urednica Tanja Popec, u ime organizatora koncerta Galerije hrvatske sakralne umjetnosti «Laudato» i udruge «Ime dobrote» zahvalila je svima koji su kupnjom ulaznice pomogli radu udruge Ivančica.

Nakon uvodne molitvene pjesme, «Apostoli» su izveli tradicionalnu hrvatsku adventsku pjesmu «Raduj se, o Betleme». Pjesma je u suvremenom aranžmanu izvedena a capella, a «Apostoli» su već na početku koncerta nagovijestili daljnje originalne aranžmane. Uslijedila je glazbena suradnja s glumicom i pjevačicom kazališta Komedija Renatom Sabljak u pjesmama «Visom leteć ptice male» i «Raduj se grade Nazaret», također tradicionalnim pjesmama koje su «Apostoli» ogrnuli novim izričajem.

Okupljenima se obratila organizacijska voditeljica «Apostola» i direktorica «Laudata» Ksenija Abramović.

«Hvala Vam što ste došli da zajedno zahvalimo Gospodinu za svaki dan, za dar života, za talente, za naše drage i najdraže. Želimo mu zahvaliti što nas je stvorio baš takve različite kakve jesmo povezujući nas zajedno po svojoj slici. Album, koji večeras predstavljamo, plod je četverogodišnjeg rada u koji su utkane pjesme, radost, suze, molitva, odrastanja, kilometri, putovanja, žrtve odricanja i ljubavi», poručila je.

U nastavku su izvedene još tri pjesme s novoga nosača zvuka: «Glasnici Božji», «Marija, školjka spasenja» i «Hvali dušo moja Gospodina».

Koncert su svojim gostovanjem uveličali i mladi iz Subotice okupljeni u sastavu «Proroci», organizatori brojnih humanitarnih koncerata i dobitnici posebnog priznanja Katoličkog instituta za kulturu povijest i duhovnost «Ivan Antunović» za promicanje kršćanstva, te mladi iz Bizovca okupljeni u vokalnom sastavu «Matheus», koji su u 14 godina postojanja primili brojne nagrade za svoje zapažene nastupe na festivalima duhovne glazbe. Ta dva sastava također su renomirani izvođači duhovne glazbene scene, a s «Apostolima» njeguju dugogodišnje prijateljstvo i zajedništvo.

Posebno njegovanje pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji došlo je do izražaja u pjesmama «Apostola» pod nazivima «Biti kao Marija» i «Marijina vjera», koje su izveli u nastavku koncerta. I uz te pjesme izvrsnu glazbenu pratnju «Apostolima» davao je bend pod vodstvom Gorana Kovačića, a posebnu atmosferu publici je pružio i Gudački orkestar kazališta Komedija.  

U završnici koncertne promocije, koja je održana pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, izvedene su pjesme «Ti si moja odluka» i «O, koliko velik si», a za posljednju pjesmu «Apostoli» su izabrali naslovnu pjesmu albuma, s kojom su zaslužili pobjedu na ovogodišnjem Uskrs festu, «Možeš nebo dotaći».

Večer ispunjena vrhunskom glazbom, sjajnim vokalnim izvedbama svih članova «Apostola», snažnim pjesmama u koje je utkana duboka poruka radosti, mira, ljubavi i života dovršena je još jednim izrazom poštovanja i predanja Blaženoj Djevici Mariji uz pjesmu «Kraljice Hrvata», a publika je na samome kraju koncerta zajedno s «Apostolima», «Prorocima», «Matheusima» i gošćom Renatom Sabljak zapjevala prigodnu pjesmu «On dolazi» i «Dajemo ti slavu».

«Atmosfera na pozornici bila je fantastična, disali smo kao jedno: za svaki stih, svaki slog, svaku pauzu i svaku riječ, a sve je to zbog duha i vjere u ono što pjevamo. Mislim da se baš zbog tog duha lako prenosilo na publiku ono što smo i mi sami osjećali. Jako smo zadovoljni i sretni, ispunjeni duhom, a i ponosni na ovu promociju. Hvala svima koji su došli na koncert, slušali nas, pjevali s nama i podržali nas.», poručio je u ime «Apostola mira» Fabijan Ipša.

CD «Možeš nebo dotaći», koji sadrži 12 pjesama i posebne bonus trackove, možete nabaviti u galerijama Laudato i u web shopu (galerije.laudato.hr) te u kršćanskim knjižarama te tako poslušati plodove dugogodišnjega rada ovog duhovnog sastava.

Tekstove pjesama potpisuju Josipa Dević, Ksenija Abramović, Emilio Kutleša, Zvonko Palić-Jonathan i Antun Milovan, glazbu Viktor Kesler, Stjepan Mihaljinec, fra. Ante Vučković, Filip Čeliković, Emilio Kutleša, Bruno Krajcar i Zvonko Palić-Jonathan. Glazbeni producenti albuma su Goran Kovačić, Adrian Vinković Rangel, Olja Dešić, Marijan Brkić i Toni Eterović.