Svečani koncert u povodu Hrvatskog iseljeničkog kongresa

Svečani koncert za sudionike Hrvatskog iseljeničkog kongresa i druge uzvanike pod nazivom "Jedna je Hrvatska" održan je na Dan državnosti u srijedu, 25. lipnja u Gradskom kazalištu "Komedija". Među uzvanicima bio je i gospićko-senjski biskup Mile Bogović.
Photo: Nikola Uroic/laudato.hr petak, 27. lipnja 2014. u 16:27

U pozdravnoj riječi predsjednik Programskog odbora Kongresa dr. Mijo Korade je podsjetio kako u radnom djelu Kongresa sudionici analiziraju naše stvarnosti, traže nove putove. A koncert je prilika za radost "da se srce ispuni pjesmom i riječju duše hrvatske". Dodao je, da „ono što nam ostaje, jedina je želja da ne zaboravimo jedni druge, da se povezujemo sve više, da se nalazimo i susrećemo sve češće, da surađujemo i izgrađujemo zajedno zgrade prijateljstva, suradnje svega onoga što će nam donijeti bolje sutra, nama i budućim naraštajima".

Tijekom dvosatnog programa publiku su riječju kroz Hrvatsku „proveli" dramski umjetnici Anja Šovagović, Joško Ševo i Tomislav Martić, a glazbom Tamburaški orkestar "Bosiljak", Čučerje, Nikolina Pinko, Renata Sabljak, Stjepan Franetović, Klapa Janjevo, Mirko Švenda - Žiga i Bandisti, Oliver Dragojević i zbor „Izvor", te Eva Kirchmayer Bilić. Veći dio pjesama publika je pratila kako pljeskom, tako i pjevanjem. Redatelj je bio Krešo Dolenčić, a voditeljica programa Tanja Popec.

Za trajanja koncerta na sceni su projicirane „slike Hrvatske" – fotografije iz raznih dijelova Hrvatske, kao i raznih proslava poput proslave zaštitnice Grada Zagreba Majke Božje od Kamenitih vrata. Također su bile predstavljene i slike iz iseljeništva, s naglaskom na aktivnosti hrvatskih katoličkih misija diljem svijeta.

Koncert je završio hrvatskom himnom.