8. Festival Trsat - festival katoličkih filmova

Po osmi put u najvećem marijanskom svetištu u Hrvatskoj održat će se Festival Trsat - festival katoličkih filmova.
Autor: Istra film/Laudato/D.G. Photo: Screenshoot/ YouTube četvrtak, 01. lipnja 2017. u 10:55

U najstarijem marijanskom svetištu u Hrvatskoj, onom na Trsatu u Rijeci, početkom lipnja održat će se 8. FESTIVAL TRSAT – festival hrvatskih katoličkih filmova. Festival ove godine organizira Istra film uz pomoć Turističke zajednice grada Rijeke, Primorsko – goranske županije, Hrvatskog audio vizualnog centra te Franjevačkog samostana Trsat. festiva će se održati od 1. do 3. lipnja.

Specijalizirani Festival Trsat predstavlja mogućnost produkcija dokumentarnih, kratkih igranih i animiranih filmova vjerske tematike te otvara mogućnost da se na ovakvom jedinstvenom, nacionalnom festivalu natječu i vrednuju mnogi hrvatski katolički filmovi.

Razne tematike, kao i žanrova, ovaj Festival iskazuje evangelizacijske i duhovne vrijednosti Katoličke Crkve u Hrvatskoj.

Prošlogodišnji Festival posebice je pokazao ostvarenje filmova upravo ovakve tematike. Prošlogodišnji pobjednik Festivala bio je dokumentarac 'Sve je bio dobar san' autora Branka Ištvančića.

Ovaj film nije samo prikaz strahota Domovinskog rata u Hrvatskoj, već prikaz križnog puta jednog mladića, koji je žrtvu stavio na prvo mjesto za stvar u koju je snažno vjerovao.
Pričom dominiraju vjera i žrtva te tjeraju svakog gledatelja na suze jer i sam gledatelj proživljava muku majke koja traga za kostima svoga sina.

Rok za prijavu filmova je 30. travanj.